Do tendrů Lesů České republiky podalo nabídky 29 uchazečů

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. srpna (ČTK) - Celkem 29 uchazečů podalo nabídky do pětiletého tendru na prodej dřeva a lesnické práce na léta 2014 až 2018, který vyhlásil státní podnik Lesy České republiky (LČR). ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Zakázka je rozdělena na 31 územních jednotek a má předpokládanou hodnotu 2,84 miliardy korun bez DPH. Týká se asi pětiny plochy státních lesů. LČR patří polovina lesů v zemi.

Tendr LČR zahájily letos na konci března, termín pro zaslání žádostí skončil dnes dopoledne, poté začalo otvírání obálek. Bližší informace k účastníkům tendru zatím podnik neuvedl. Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise, které by během několika týdnů měly rozhodnout o vítězích. LČR již dříve uvedly, že hodnotícím kritériem soutěže bude nabídková cena.

Od roku 2012 u LČR funguje takzvaný senátní cyklus, při kterém se každý rok soutěží pětina území. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek firma Progles, a to čtyři. Za firmou Progles získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK