Cena ropy Brent stoupla na čtyřměsíční maximum kvůli Egyptu

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé za čtyři měsíce vyšplhala nad 111 dolarů za barel kvůli obavám z negativních dopadů nepokojů v Egyptě na dodávky.

Egypt sice není významným producentem ropy, ale kontroluje jednu z nejrušnějších námořních cest na světě, Suezský průplav. Ten představuje důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. Investoři se navíc obávají, že nepokoje by se mohly rozšířit také na Blízký východ.

"Výpadky v provozu Suezského průplavu nejsou pravděpodobné. Trhy se však nikdy neřídí tím, co je pravděpodobné. Řídí se strachem. Když mají lidé obavy o dodávky, nakupují. A to i v případě, že trh je v zásadě dobře zásobován," uvedl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets. "Domnívám se, že Brent má potenciál k růstu na 113 až 114 dolarů, ale ne o mnoho výše," dodal.

Cena ropy Brent kolem 10:20 SELČ vykazovala nárůst o více než dolar na 111,29 dolaru za barel. Předtím se vyšplhala až na 111,41 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 2. dubna. Americká lehká ropa WTI zdražila o téměř 70 centů na 107,54 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Při středečních násilnostech v Egyptě vyvolaných vládním zásahem proti příznivcům svrženého prezidenta Muhammada Mursího zahynulo nejméně 464 lidí. V Egyptě byl vyhlášen výjimečný stav, egyptské Muslimské bratrstvo je však odhodláno pokračovat v protestech.

"Egypt možná není významným producentem ropy, Suezský průplav je však důležitou cestou, a to nejen pro ropu, ale také pro další komodity. Pokud nastanou nějaké výpadky, nebo si násilí dokonce vynutí uzavření průplavu, bude to mít velmi vážné dopady," upozornil analytik Carl Larr z poradenské firmy Oil Outlook and Opinions

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 111,29 110,20 New York - Nymex WTI září 107,54 106,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK