Prodej vozů skupiny Volkswagen vzrostl v červenci o 3,2 procenta

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. srpna (ČTK) - Odbyt největší evropské automobilky Volkswagen v červenci vzrostl o 3,2 procenta na 757.700 vozidel. Počet dodaných vozů na trh za celou skupinu, ke které patří i česká Škoda Auto, vzrostl i za prvních sedm měsíců roku. Firma však upozornila, že situace na automobilovém trhu zůstává složitá.

Od ledna do července skupina Volkswagen zákazníkům dodala 5,45 milionu vozů, což je v meziročním srovnání o 5,1 procenta více. V Evropě, zasažené dluhovou krizí, v tomto období počet dodaných vozů o 3,1 procenta klesl. Ještě větší propad skupina registrovala na domácím trhu v Německu, kde se dodávky snížily o více než čtyři procenta.

Naopak v Severní Americe počet dodaných aut v období od ledna do července o téměř 12 procent vzrostl. V Číně se majitelem nového vozu ze skupiny Volkswagen stalo o 18,5 procenta víc zákazníků než ve stejném období před rokem.

Šéf prodeje Volkswagenu Christian Klingler uvedl, že pozitivní trend pokračoval i na začátku druhého pololetí. "Ekonomické prostředí každopádně zůstává složité," upozornil však.

Škoda Auto dodala za sedm měsíců roku zákazníkům 534.300 vozů, což je meziroční pokles o 5,5 procenta. Počet dodaných aut jí klesl v západní Evropě (nepočítaje Německo), ale i v oblasti Asie a Tichomoří.

Volkswagen se do roku 2018 chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Loni firma převzala i výrobce sportovních vozů Porsche.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK