Studentské půjčky pomohou, ale mohou zadlužit již na startu

22.08.2013 | , Finance.cz
STUDENT


Školné se na veřejných vysokých školách naštěstí stále neplatí, avšak i tak se může studium nepěkně prodražit. Navíc některé obory jsou natolik náročné na čas, že je při nich prakticky nemožné si přivydělat.

Studentské půjčky nabízejí jen známé banky

Hned na začátku si ujasněme, že je třeba se zajímat vždy o finanční produkty skutečných bankovních ústavů. Jakékoliv půjčky přes internet či na telefonu, které se tváří jako seriózní nabídka pro studenty doporučíme vyloučit, protože spíše než půjčky připomínají lichvu. Hned několik bankovních ústavů však nabízí půjčky vyloženě pro studenty, které mají nalákat na výhodnější podmínky a nejrůznější úlevy. Konec konců právě studenti vysokých škol mohou představovat potenciálně velmi bonitní klienty, kteří mohou poptávat celou řadu finančních produktů. Pro banky je tedy velmi výhodné tyto klienty získat to nejdříve. Tzv. studentské půjčky jsou většinou poskytovány nejenom studentům vysokých škol, ale také škol vyšších odborných, nebo středních. Pro získání půjčky je vždy třeba předložit potvrzení o studiu.

Jde o spotřebitelský úvěr

Jako studentskou půjčku většinou označujeme půjčku na bázi spotřebitelského úvěru, která má sloužit k financování potřeb během studia, nebo k financování studia v zahraničí. Poté, co je půjčka schválena a poskytnuta, však nikdo nekontroluje, co bylo z půjčených peněz zaplaceno, jedná se tedy o půjčku neúčelovou. Oproti jiným spotřebitelským úvěrům se půjčka vyznačuje nižším úrokem, který se pohybuje kolem osmi procent. Půjčené peníze mohou být buď vyplaceny v hotovosti, nebo převedeny na účet.

TIP: Studentské půjčky

Ručitel většinou nutný

Pro sjednání studentské půjčky je většinou třeba ručitele, který může doložit dostatečné příjmy. Díky studentským půjčkám je možné si půjčit až několik statisíců korun. Splatit je možné tuto půjčku až během deseti let. Banky umožňují také jiný režim splácení během studia a jiný v okamžiku, kdy si student již vydělává. Takto je možné např. nejprve platit pouze úroky a jistinu až později, nebo si splátky během studia snížit a poté opět zvýšit. Studentskou půjčku lze také bez sankcí předčasně splatit. Mnohé banky umožňují půjčku splácet jen z běžného konta v té samé bance, které je tak třeba k půjčce přibrat.


Minimální půjčená částka Maximální půjčená částka Maximální splatnost půjčky
Česká spořitelna - Studentská půjčka 30 000 Kč 300 000 Kč 10 let
Komerční banka - Gaudeamus 20 000 Kč 600 000 Kč 10 let
Unikreditbank - Studentská půjčka 50 000 Kč 150 000 Kč 10 let

Další možnosti

Kromě speciálních produktů, které jsou věnovány studentům, mohou studenti využít další možnosti, jak ještě během studia získat peníze. Jednou z možností jsou například kontokorenty, tedy možnost přečerpat svůj účet o určitou částku. Tu je však nutné ještě během roku splatit, aby student nemusel platit vysoké úroky. Například ČSOB nabízí speciální studentské konto, které je možné přečerpat o 20 000 korun. Využívání studentské půjčky je třeba jistě velmi dobře zvážit. Mnoho mladých si právě po skončení studia pořizují vlastní bydlení financované hypotečním úvěrem, který by právě splácená půjčka mohla značně přibrzdit.

TIP: Běžné účty pro studenty

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT