Markit: Soukromý sektor eurozóny v srpnu zrychlil růst

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. srpna (ČTK) - Ekonomická aktivita v soukromém sektoru eurozóny v srpnu překvapivě vzrostla a dosáhla nejvyšší úrovně za více než dva roky. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost Markit. Německý soukromý sektor tento měsíc rostl nejrychleji od ledna. Naopak ve Francii se podmínky v soukromém sektoru poprvé za pět měsíců zhoršily.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, se v celé eurozóně tento měsíc zvýšil na 51,7 bodu z červencových 50,5 bodu. Index se tak posunul víc nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dosáhl nejvyšší hodnoty od června 2011, a zároveň překonal všechny odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters.

Nejrychleji od letošního ledna růst aktivity v soukromém sektoru zrychlil v Německu, tedy v největší ekonomice eurozóny. Tam dosáhl 53,4 bodu. Naopak ve Francii, která má druhou největší ekonomiku ze všech 17 zemí eura, aktivita po setrvalém nárůstu v předchozích čtyřech měsících v srpnu klesla na 47,9 bodu. V červenci byla na 49,1 bodu.

Souhrnný index PMI slouží jako ukazatel hospodářského růstu eurozóny. Podle společnosti Markit aktivita za toto čtvrtletí poukazuje na expanzi ekonomiky v rozsahu 0,2 až 0,3 procenta. "Vypadá to dobře. Jestliže se zvedá eurozóna, pak to je dobré znamení pro světovou ekonomiku. Zakolísání ve Francii dělá trochu starosti, ale snad se to napraví," podotkl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese. Hrubý domácí produkt se v obou těchto hospodářských blocích ve srovnání s předchozími třemi měsíci podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat zvýšil shodně o 0,3 procenta. K oživení přitom pomohl zejména růst dvou největších ekonomik, tedy Německa a Francie. Pro toto čtvrtletí analytici v nedávném průzkumu agentury Reuters předpověděli růst o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK