Toman na Slovensku pohrozil omezením dovozů potravin z Polska

23.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Nitra 23. srpna (ČTK) - Ministr zemědělství Miroslav Toman bude v případě opakování problémů s kvalitou a bezpečností polských potravin požadovat od EU částečný zákaz dovozů potravinářských výrobků z Polska do Česka. Toman to dnes uvedl u příležitosti zahájení 40. ročníku zemědělského a potravinářského veletrhu Agrokomplex ve slovenské Nitře. Toman zde jednal se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou.

Za klíčové téma dnešního česko-polského jednání bývalý prezident Potravinářské komory ČR označil kvalitu a bezpečnost potravin. "Otázku kvality a bezpečnosti potravin vnímám i vzhledem ke svému předchozímu působení jako jednu z našich hlavních priorit," uvedl Toman. "Případy typu a rozměru kauzy koňského masa ukazují na potřebu zpřesnit a případně zpřísnit v Evropské unii pravidla jak po legislativní stránce, tak i zlepšit systém úředních kontrol," dodal.

Obě diskutující strany se shodly na nutnosti spolupráce svých dozorových úřadů včetně společných seminářů, kontrol či výměnných stáží. Čeští inspektoři budou podle Tomana i nadále intenzivně kontrolovat jak dovezené, tak domácí potraviny.

"V případě, že se budou opakovat vážné prohřešky proti bezpečnosti a kvalitě u dovážených potravin, pak jsem připraven v Bruselu vyvolat jednání o zastavení dovozů potravin do České republiky do té doby, než budou učiněna závazná a účinná nápravná opatření," řekl Toman. Mluvčí ministerstva Dana Večeřová následně pro ČTK upřesnila, že by Česko případně žádalo o zákaz dovozů od konkrétních výrobců, kteří se provinili proti kvalitě či bezpečnosti potravin, nikoliv plošný zákaz.

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta, vyplývá z červencové analýzy Českého statistického úřadu pro ČTK. Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky za 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa. Důvodem poklesu dovozu jsou zřejmě aféry s nekvalitními potravinami.

Poláci tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Kritika kvality polských potravin podle nich poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. České ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že se neřídí původem potravin, ale jedině kvalitou.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách započala loni v únoru takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Polsko přes opakované výzvy nechtělo Česku poskytnout informace o sporných potravinách, u nichž existuje možnost, že se mohly do ČR dostat. Letos se například na český trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Medializován byl také případ polských oplatek obsahujícím jed na potkany.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK