Řecko by podle vlády mohlo potřebovat dalších deset miliard eur

25.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 25. srpna (ČTK) - Zadlužené Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu korun). Předpokládá však, že věřitelé si při poskytnutí takovéto pomoci nebudou klást žádné nové podmínky. Uvedl to řecký ministr financí Jannis Sturnaras v rozhovoru pro list Proto Thema.

"Pokud bude Řecko potřebovat další podporu, bude to kolem deseti miliard eur," řekl ministr. "Nemluvíme o novém záchranném programu, ale o balíku na podporu ekonomiky bez nových požadavků," dodal.

Řecko již dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkové sumě 240 miliard eur (téměř 6,2 bilionu Kč); vyčerpalo z nich zhruba 90 procent. Druhý program pomoci má skončit koncem příštího roku.

Řecká vláda výměnou za finanční pomoc zavedla přísná úsporná opatření, včetně výdajových škrtů, snížení důchodů a mezd a zvýšení daní. Úspory však dále srážejí ekonomiku, která je již šestým rokem v recesi. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v květnu vyšplhala na rekordních 27,6 procenta.

Podle evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera by Řecko mohlo v rámci další pomoci dostat něco přes deset miliard eur. MMF minulý měsíc odhadl, že Řecku bude v letech 2014 a 2015 chybět téměř 11 miliard eur.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble již minulý týden upozornil, že Řecko bude potřebovat další program pomoci. Zopakoval však zároveň postoj německé vlády a kancléřky Angely Merkelové, že k odpisu řeckého dluhu nedojde.

Sturnaras uvedl, že o možnosti dalšího odpisu řeckého dluhu se nejedná. Upozornil, že výsledná podoba dodatečné pomoci pro Řecko bude záviset na vývoji řeckého rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK