Dolar nepatrně posílil, v centru pozornosti je Fed

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. srpna (ČTK) - Dolar dnes nepatrně posílil vůči euru i japonskému jenu. Investoři nadále očekávají, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc začne omezovat nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst. Podle analytiků však toto omezování bude pozvolné. Jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila o 0,1 procenta na 1,3367 USD. Vůči jenu dolar stoupl o 0,1 procenta na 98,66 JPY.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech se v červenci propadly o 7,3 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř rok. To je podle agentury Reuters další známkou toho, že americká ekonomika nestojí na tak pevných základech, jak se mnozí domnívají.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku programem nákupu dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně, kvůli kterému je nucen tisknout nové peníze. Šéf Fedu Ben Bernanke ale v červnu řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Analytik Andres Bergero ze společnosti Bank of the West uvedl, že trh je přesvědčen, že banka nákupy omezí příští měsíc. Fed ale podle něj nákupy nesníží o předpokládaných 20 až 25 miliard dolarů měsíčně, ale spíše o zhruba deset miliard dolarů měsíčně.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK