AP: USA a Švýcarsko se dohodly na postupu v řešení daňových úniků

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. srpna (ČTK) - USA a Švýcarsko dospěly k dohodě, která by mohla odhalit americké klienty švýcarských bank snažící se vyhnout placení daní. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom informovala agentura AP. Dohoda švýcarským bankám umožní urovnat případná budoucí obvinění z americké strany, jestliže finanční ústavy zveřejní rozsáhlejší informace o svých amerických klientech včetně podrobností týkající se jejich účtů nebo pomoci, které se jim dostalo od daňových poradců.

Urovnání budou zahrnovat i pokuty pro švýcarské banky, které svým americkým klientům pomáhaly vyhnout se placení daní, sdělil nejmenovaný činitel amerického ministerstva spravedlnosti. Celková výše těchto pokut by mohla dosáhnout jedné miliardy dolarů, uvedl také. Americké ministerstvo by přitom prý mohlo tyto informace použít k tomu, aby Američany stíhalo kvůli možným daňovým únikům.

Podle stejného zdroje bude dohoda formálně oznámena v příštích dnech.

Bankovní tajemství ve Švýcarsku i jinde ve světě se během nynější finanční krize stalo terčem kritiky. Vlády mnoha zemí, které jsou zasaženy krizí, totiž citelně přitvrdily v boji s daňovými úniky.

Dohoda by podle AP mohla představovat výrazný posun ve vleklém sporu mezi oběma zeměmi. Švýcarské banky by mohly poskytovat údaje o svých klientech, aniž by porušily domácí zákony o bankovním tajemství. Banky by se zároveň mohly dohodnout na urovnání s americkým ministerstvem spravedlnosti, a vyhnout se tak trestnímu stíhání.

kne

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK