Produkce medu bude mírně podprůměrná, cena asi vzroste

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Letošní produkce medu bude zřejmě mírně podprůměrná a bude se pohybovat okolo 7000 tun. ČTK to řekl Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů (ČSV). Cena jednoho kilogramu medu by podle něj proto mohla vzrůst o deset až dvacet korun. Loňská snůška medu dosáhla 7300 tun, když se oproti rekordní produkci roku 2011 snížila zhruba o třetinu.

"Všichni unisono říkají, že snůška bude slabě podprůměrná," uvedl Peroutka. Tuzemská včelstva v průměru ročně vyprodukují okolo 8000 tun medu. Peroutka pro letošek odhaduje zhruba o 1000 tun nižší úrodu.

"Byly oblasti, které vyšly poměrně lépe, kde se objevila i medovicová snůška, ale byly také oblasti, například jižní Morava, kde včelaři naříkají, že to bylo silně podprůměrné," zdůvodnil svůj odhad.

V důsledku vysokých výkupních cen se dá čekat meziroční nárůst výkupu medu a jeho následného vývozu ze země. "O to více se sem bude tlačit med zahraniční provenience," poznamenal Peroutka. V loňském roce bylo z Česka vyvezeno zhruba 1,5 milionu tun medu, dovozy naopak dosáhly zhruba dvou milionů tun. V obchodní síti se v současnosti med prodává za 150 až 160 korun, přímo u včelařů stojí okolo 120 korun.

Spotřeba medu v Česku v posledních letech mírně roste. Podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2011 vzrostla o desetinu na 0,8 kilogramu na osobu. V případě průměrné či nadprůměrné produkce a nulového vývozu by tak Česko bylo schopno pokrýt domácí poptávku pouze z vlastních zdrojů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu, jejíž výsledek zveřejnila ve čtvrtek, polovinu v obchodní síti odebraných vzorků za falšované. Znamená to, že výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Podle Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů.

Počet včelařů v Česku loni meziročně vzrostl zhruba o tři stovky na 49.700. Pokračuje tak pozitivní trend, který začal v roce 2009, když předchozích 20 let včelařů ubývalo. Jedním z důvodů opětovného zájmu o včelařství jsou podle včelařů dotace z EU i krajských rozpočtů.

Loni na podzim včelaři zazimovali 541.000 včelstev, zhruba o 25.000 méně než o rok dříve. Včelaři neměli kvůli nižší úrodě medovice zájem počty včelstev uměle zvyšovat, včely se kvůli nižší snůšce také méně rojily. Přes mírný úbytek jsou stavy včelstev takřka o pětinu vyšší než po epidemii varroázy, která domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. V minulosti však čeští včelaři chovali až 800.000 včelstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK