Senátní výbor doporučil zamítnout daňové zvýhodnění fondů

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Senátní ústavně právní výbor dnes doporučil zamítnout vládní návrh, kterým se mění daňové zákony v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku. Předloha obsahuje i daňové osvobození dividend a kritizované daňové zvýhodnění investičních fondů. Změny mají začít platit stejně jako zákoník od ledna příštího roku. Senát má o předloze rozhodovat příští čtvrtek.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) řekl, že ministerstvo nepředložilo pouze doplňkovou legislativu vyplývající z nového občanského zákoníku, ale zneužilo tento zákon k několika zásadním věcným změnám, které jsou pro něj nepřijatelné. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát tuto předlohu zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty.

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič dnes senátorům řekl, že předloha by zisky fondů zdaňovala pěti procenty a vyplácené podíly by byly osvobozeny od daně zcela. Takováto výhoda by podle něj naplnila znaky škodlivé daňové soutěže a žádná vláda by nebyla schopná takový daňový ráj obhájit před ostatními členskými státy EU. Odhadl, že pro příští rok by tato úprava připravila stát o čtyři miliardy korun a v dalších letech ročně až o deset miliard a to kvůli tomu, že by firmy přecházely na fondový způsob hospodaření.

Neschválení návrhu zákona by ale podle Minčiče vneslo do daňového systému chaos. Ujistil proto senátory jménem ministra financí, že pokud Senát zákon v předložené podobě i s daňovým zvýhodněním fondů schválí, vláda je připravena předložit Senátu zákonné opatření, které toto zdanění bude řešit.

Zákonná opatření může Senát schvalovat, pokud je Sněmovna rozpuštěná, a to ve věcech, které nesnesou odkladu. Sněmovna je pak musí dodatečně posoudit na své první schůzi po volbách.

Ke zdanění dividend Minčič podotkl, že předloha jen posouvá již schválené osvobození o rok dopředu z roku 2015 na příští rok. Vláda je podle něj připravena vypracovat znění novely týkající se zdanění dividend, protože to podle něj není nutné řešit formou zákonného opatření.

Podle Dienstbiera však není naplněna podmínka neodkladnosti ani v případě investičních fondů, ani v případě osvobození dividend. Navrhl předlohu zamítnout a jeho návrh podpořilo sedm přítomných senátorů, především sociálních demokratů. Pro podporu hlasovali pouze občanští demokraté Miroslav Škaloud a Jaroslav Kubera.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK