Investice do ropy a plynu v Norsku letos i napřesrok rekordní

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 5. září (ČTK) - Investice do norského ropného a plynárenského průmyslu budou letos i příští rok rekordní. Tempo jejich růstu však zpomalí. Podle odhadu norského statistického úřadu mají letos investice činit 212,8 miliardy norských korun (681 miliard Kč) a příští rok se zvýší na 215,1 miliardy NOK (688,4 miliardy Kč).

Norský ropný sektor je největší v západní Evropě. V posledních dvou letech zažívá ropný průmyslu v zemi prudký růst díky předchozím několika velkým novým objevům. Firmy spěchají se zahájením těžby z nových nalezišť, aby zastavily pokles, který trval více než deset let.

"Nárůst v roce 2014 ve srovnání se stejným odhadem pro rok 2013 je způsoben vyššími investicemi do rozvoje nových polí, polí v provozu, těžby na moři a produktovodů. Průzkumy však naznačují pokles průzkumné činnosti," uvedl statistický úřad.

Ropné společnosti opakovaně varovaly, že rostoucí náklady a nedostatek všeho, od lidí po těžební soupravy, by mohly zbrzdit růst investic.

Na rekordu má být letos i průzkum. Investice do průzkumu mají letos dosáhnout 36 miliard NOK, příští rok se však sníží na 32,8 miliardy NOK.

Norsko je sedmým největším vývozcem ropy na světě. Norsko rovněž dodává zemní plyn do Evropské unie, na celkové spotřebě regionu má plyn z Norska zhruba pětinový podíl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK