EIB poskytne úvěry ústavu Raiffeisenbank a České spořitelně

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 5. září (zpravodaj ČTK) - Evropská investiční banka (EIB) dnes oznámila, že poskytne úvěr 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy Kč) českému finančnímu ústavu Raiffeisenbank a 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy Kč) České spořitelně. Úvěry jsou spojené s evropskou grantovou podporou takzvaných zelených projektů malých a středních firem, které nemají více než 250 zaměstnanců, nebo třeba bytových družstev. EIB už v minulosti podobný úvěr bankám poskytla, po jeho vyčerpání byl dojednán nový, který byl nyní oznámen.

Úvěry souvisejí s evropskou Zelenou iniciativou, ve které Evropská komise vyčlenila na granty 25,2 milionu eur (asi 655 milionů Kč). Asi 60 procent z nich je využíváno na investiční pobídky, na technickou asistenci či administrativní poplatky je vyčleněno okolo 20 procent částky.

Evropská investiční banka dnes připomněla, že její prioritou je zvyšovat dostupnost dlouhodobého financování právě pro malé a střední podniky. Napomáhá tak prý snižování důsledků ekonomické krize a podporuje růst a dlouhodobou konkurenceschopnost. Z těchto důvodů EIB spojila síly "s dobře zavedenými finančními institucemi" Raiffeisebank a Česká spořitelna, které znají trh a mezi zákazníky už malé a střední podniky mají.

Úvěr ve stejné výši získala od EIB Raiffeisenbank už v roce 2011. Česká spořitelna tehdy dosáhla na 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Plošně se iniciativa zaměřuje na země, které do EU vstoupily po roce 2004 a kandidátské země ze střední a východní Evropy. Dosud se zapojilo sedm bank ze šesti zemí: Chorvatska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska a Rumunska.

"Kromě zvyšování energetické účinnosti a podpory projektů zelené energie budou úvěry použity i na podporu dalších projektů malých a středních podniků," uvedla EIB. O peníze mohou žádat rovněž energetické společnosti, které budou projekty malých firem realizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK