Ceny ropy mírně oživily, trh čeká na zásah proti Sýrii

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. září (ČTK) - Světové ceny ropy se po středečním poklesu dnes opět zvyšují, i když obchodování je značně rozkolísané. K růstu cen přispívá i fakt, že se zvýšila pravděpodobnost úderu západních zemí proti Sýrii. Trh také čeká, že americká centrální banka (Fed) začne ustupovat od opatření na podporu ekonomiky, což růst cen ropy brzdí.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:30 získávala asi třetinu dolaru a nacházela se na 115,25 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) nicméně přidávala více než jeden dolar na téměř 108,40 USD.

Vyhlídky na zásah Spojených států proti Sýrii se zvýšily po tom, co ve středu zahraniční výbor amerického Senátu podpořil vojenský úder proti režimu Bašára Asada. Vládnou obavy, že zásah by mohl prohloubit neklid na Blízkém východě a narušit dodávky suroviny z této oblasti.

Trhu s ropou ale příliš nepomohla série příznivých údajů z americké ekonomiky. Statistiky totiž posílily přesvědčení trhu, že Fed začne brzy snižovat nákupy dluhopisů, jimiž se snažil podporovat ekonomiku. Extrémně uvolněná měnová politika Fedu ceny ropy a dalších komodit dosud výrazně podporovala.

Cena Brentu se minulý týden v reakci na záměr USA a dalších zemí zakročit proti Asadovu režimu vyhoupla na šestiměsíční maximum a například WTI se dostala až na dvouletý vrchol. Od té doby trh mírně oslabil, neboť hrozba zásahu není bezprostřední.

Vedle zásahu proti Sýrii tlačily cenu ropy v minulých dnech vzhůru také obavy z výpadků zásobování z Libye, Iráku a z Afriky. Vývoz libyjské ropy je kvůli stávkám a protestům nyní na zhruba deseti procentech své normální úrovně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 115,25 114,91 New York - Nymex WTI říjen 108,38 107,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK