Míra nezaměstnanosti v USA klesla nejníže za čtyři a půl roku

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. září (ČTK) - Americká ekonomika vytvořila v srpnu 169.000 nových pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti však mírně klesla na 7,3 procenta, tedy nejníže od prosince 2008, protože nezaměstnaní přestali hledat práci a vypadli ze statistiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v USA minulý měsíc vzniklo 180.000 pracovních místa a míra nezaměstnanosti zůstala na červencových 7,4 procenta.

Ministerstvo práce současně revidovalo směrem dolů údaje za červen a červenec. V obou měsících tak vzniklo celkem o 74.000 pracovních míst méně, než se doposud uvádělo. Zpráva tak naznačuje, že by centrální banka USA (Fed) mohla začít s omezováním svého stimulačního programu později než tento měsíc.

K růstu počtu pracovních míst přispěl hlavně soukromý sektor. Vysoký byl růst počtu pracovních míst v maloobchodě a znovu najímat začaly průmyslové společnosti. Ve stavebnictví byl růst nulový a v informatice se počet míst naopak snížil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK