Akcie ČEZ znovu rostly, ale pražská burza ztratila 0,23 procenta

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Pražská burza dnes navzdory dalšímu růstu akcií ČEZ ztratila. Index PX klesl o 0,23 procenta na 947,37 bodu, dolů ho táhly především akcie těžařské společnosti NWR a bank. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akcie ČEZ se postaraly o dvě třetiny obchodů. Po úterním propadu na osmileté minimum byl ČEZ opět v centru zájmu nakupujících a po čtvrtečním posílení o 4,7 procenta dnes připsal dalších 2,88 procenta na 460,90 koruny.

"Stejná situace byla k vidění ve zbytku energetického sektoru, kdy excelovaly především německé utility RWE či E.ON. Sektor se tak pomalu probírá z předchozích výprodejů, kdy hlavním důvodem je v posledních dnech rapidní nárůst cen silové elektřiny na německé burze," uvedl analytik Patria Finance Josef Kohout.

Na celkové ztrátě burzy se podepsala především NWR, v jejíž dceřiné společnosti OKD se ve čtvrtek vedení nedohodlo s odboráři na výši chystaného snížení mezd a horníci plánují demonstraci. Akcie NWR ztratily 2,38 procenta a propadly se na 22,55 koruny.

Více než procentní ztrátu zaznamenaly Erste a Komerční banka, o 0,9 procenta klesly akcie pojišťovny VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK