Všem státům USA vyjma jednoho již nehrozí propad zpět do recese

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. září (ČTK) - Všem americkým státům vyjma Delaware se podařilo uniknout hrozbě, že se propadnou zpět do recese. Jednotlivým státům nyní pomáhá vysoká zaměstnanost v soukromém sektoru a také rychlý rozvoj energetického sektoru. Vyplývá to z analýzy společnosti Moody's Analytics.

Moody's Analytics se zaměřuje na ekonomiky států a metropolitních oblastí. Společnost patří do skupiny Moody's, která zahrnuje i ratingovou agenturu Moody's Investors Service. Ta nedávno uvedla, že výhled pro americké státy je nyní stabilní, zatímco v posledních pěti letech byl negativní.

Ekonom Moody's Analytics Brent Campbell upozornil, že k oživení výrazně přispívá růst zaměstnanosti v oblasti zdravotní a sociální péče, zvláště v regionech se starší populací. Počet pracovních míst v tomto sektoru se v srpnu podle agentury Reuters proti předchozímu měsíci zvýšil o 38.300 a meziročně dokonce o 353.700.

Delaware sice zaostává za zbytkem USA, podle Campbella to však nutně neznamená, že se tomuto státu vede špatně. Podle něj se i Delaware brzy dostane do skupiny států, jejichž ekonomika oživuje.

V současnosti není žádný z amerických států v recesi a sedm ekonomik vykazuje hospodářskou expanzi. Jsou to Aljaška, Texas, Oklahoma, Severní a Jižní Dakota, Nebraska a Utah. Tyto země těží převážně z rozkvětu energetického sektoru v čele s těžbou plynu. Díky technologickému sektoru se daří i Kalifornii a Washingtonu.

Hospodářská recese z období let 2007 až 2009 byla nejdelší a nejhlubší recesí od velké hospodářské krize v 30. letech minulého století a dotkla se zhruba stejně všech států. Jediným státem, kterému se podařilo jí vyhnout, byla Severní Dakota. Oživení z recese však bylo v jednotlivých státech velmi nerovnoměrné a vedly je hlavně státy na západě a jihu.

Moody's Analytics zvažuje ve svém hodnocení řadu faktorů. Patří mezi ně zaměstnanost, stav trhu s bydlením či průmyslová výroba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK