Stáže pomohou nastartovat kariéru

12.09.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Pokud chcete po studiu začít pracovat ve svém oboru, velmi často se můžete stát obětí problému s nedostatkem praxe. Znáte to, všude požadují praxi, ale kde ji tedy získat, když vás nikde nevezmou? Zkuste na tento problém myslet včas a zajímat se o stáže, který právě tento problém mohou vyřešit. A případně vám dokonce zajistit vysněné místo!

Stáže poskytují hlavně velké firmy

Absolventi škol to nemají na trhu práce právě snadné. Nedostatek praxe jim znemožňuje ucházet se o celou řadu míst, o kterých se třeba domnívají, že by je běžně zvládli. Na druhou stranu ostrý start v praxi také není úplně to pravé. Právě stáže, neboli trainee programy ve firmách jsou tím pravým, co může studentům, ale nejenom jim nastartovat kariéru. Stáže vypisují většinou velké firmy, menší zaměstnavatelé se s nabídkou těchto míst právě nepředají. Velké firmy o stovkách až tisícovkách zaměstnanců však tyto pozice nabízejí prakticky vždy. Pokud si tedy toužebně přejete pracovat třeba u Škodovky, podívejte se na webové stránky této firmy a zde si vyhledejte informace o trainee programu. Počítejte však s tím, že i o místo stážisty je třeba se ucházet a podstoupit několikakolové přijímací řízení. Vždy je třeba si připravit vlastní životopis, včetně motivačního dopisu.

Stáž jako investice do budoucnosti

Stáže nepředstavují plnohodnotná pracovní místa, tato místa vám však mohou pomoci získat. Může se jednat jak o místo, na kterém nepobíráte žádný plat a vaší odměnou jsou pouze nabyté zkušenosti, tak o místo, které může být honorované velmi slušně. Pokud se ve firmě dobře uvedete, může se velmi snadno stát, že právě vám bude následně nabídnuta plnohodnotná pozice. Stáže je tedy třeba považovat za jistou formu investice – ať už jejím výsledkem bude nové místo, nebo to, že si stáž budete moci zařadit do vašeho životopisu a ohánět se jí při jiném výběrovém řízení. Po skončení stáže můžete také požádat o vypracování reference, která vám pomůže při dalším hledání místa.

Stát pomáhá

Velkou nadějí i pro mnoho dlouhodobě nezaměstnaných je státní program Stáže ve firmách, který organizuje stát. Na internetových stránkách www.stazevefirmach.cz je možné se registrovat a posléze vybírat ze širokého seznamu nejrůznějších stáží. Tyto stáže jsou určené jak pro absolventy, tak pro ty, kdo jsou dlouhodobě nezaměstnaní, vrací se na trh práce např. po rodičovské dovolené, nebo pro ty, kteří si zkrátka chtějí vylepšit svoji kvalifikaci. Registrovat se zde mohou také firmy, které stáže ve své firmě nabízejí. Jde i o menší firmy, které by běžně bez podpory státu místa stážistů neposkytovaly. Musí jít pouze o právnickou osobu, nebo osobu samostatně výdělečně činnou, která je registrovaná v České republice. Dále má firma povinnost zajistit stážistovi mentora, který ho bude po celou dobu stáže vést. I u těchto stáží je třeba počítat s výběrovým řízením. Projekt trvá až do října 2014 a jeho rozpočet činí 800 milionu korun, které jsou z části získány z Evropského sociálního fondů prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, zbytek pak ze státního rozpočtu. Z nich se hradí jak příspěvek zaměstnavateli, dále cestovné a stravné stážistovi.

Štítky:

Autor článku

Michaela Kadlecová  

Články ze sekce: STUDENT