ČVUT v Praze je nejlepší technickou univerzitou v ČR, tvrdí nejprestižnější univerzitní žebříček

11.09.2013 | , ČVUT
STUDENT


České vysoké učení technické v Praze se pro rok 2013 výrazně zlepšilo v hodnocení prestižního světového žebříčku univerzit QS World University Rankings. Umístilo se v celkovém hodnocení mezi 451. a 460. místem, což je významný posun oproti předchozím rokům. Skutečnost, že ČVUT předstihlo řadu výborných univerzit ze západní Evropy, Skandinávie nebo Japonska jasně dokládá výjimečnost naší nejstarší technické vysoké školy.

Umístění ČVUT mezi 451. a 460. místem je skvělým pokrokem. Vzestup v hodnocení naší univerzity odráží kvalitní práci všech zaměstnanců a studentů ČVUT a jejich stále aktivnější zapojení do vědeckých, výzkumných a inovačních aktivit, které přinášejí ovoce ve formě publikací, patentů a dalších realizovaných projektů,“ uvedl k hodnocení prof. Ing. Petr Moos, CSc., prorektor pro rozvoj ČVUT.

QS World University Rankings hodnotí ČVUT jako specializovanou vysokou školu s vysokým podílem výzkumu. Kvalitní základní, aplikovaný i inovační výzkum jsou jádrem posunu ČVUT směrem vzhůru spolu se snahou o zkvalitňování studia a rozšiřování mezinárodní spolupráce v pedagogické i výzkumné oblasti, výměny studentů a akademických pracovníků. Nedílnou součástí podmínek pro tento pozitivní vývoj je i podpora kvalitních vědeckých a výzkumných týmů a center základního a aplikovaného výzkumu pracujících na ČVUT.

ČVUT realizuje dlouhodobou strategii rozvoje vědecké a výzkumné činnosti, aby nadále posilovalo svoji pozici výzkumné univerzity. Předpokládám proto, že plodem této strategie bude další posun naší univerzity směrem vzhůru v žebříčku hodnocení,“ doplnil prorektor Moos.

Každoroční přehled QS World University Rankings je jedním ze dvou nejprestižnějších žebříčků ve světovém hodnocení kvality univerzit. Je zveřejňován od roku 2004. Sestavován je podle pověsti vysoké školy u expertů a zaměstnavatelů, podílu zahraničních profesorů a zahraničních studentů, podle počtu studentů na učitele a citovanosti vědeckých publikací v mezinárodní databázi Scopus za posledních pět let a dalších ukazatelů. Vedle hlavního žebříčku jsou zveřejňovány také dílčí – podle skupin oborů. Například v oblasti „Civil and Structural Engineering“ je ČVUT v roce 2013 hodnoceno na 51. – 100. místě, v „Computer Science and Information Systems“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblasti „Mechanical Engineering“. Na webových stranách http://www.topuniversities.com/ lze nalézt podrobný přehled oceňovaných škol.

Vývoj pořadí ČVUT v Praze podle žebříčku QS World University Rankings:

  • 2013: celkové hodnocení - 451 – 460
  • 2012: celkové hodnocení - 501 – 550
  • 2011: celkové hodnocení - 501 – 550

Autor článku