Koruna v úvodu týdne výrazně zpevnila k dolaru, posiluje i k euru

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne výrazně zpevnila k dolaru, kolem 10:30 proti pátku posílila o 17 haléřů na 19,26 Kč/USD. Vůči euru posílila mírněji, a to o tři haléře na 25,74 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka bylo posílení koruny k euru nevýrazné, překážkou výraznějším ziskům bude nadále centrální banka. Na druhou stranu, dnes zveřejněná inflace ve výrobních cenách byla nižší, než se čekalo, ale koruně nijak znatelně neuškodila, uvedl Vlk.

Také středoevropským měnám se při příznivém vývoji ve světě dařilo posilovat. Nejlépe je na tom maďarský forint, mírné zisky má polský zlotý i přes další nepříznivé podrobnosti o penzijní reformě, dodal analytik.

Dolar k euru proti pátku oslabil, kolem 10:30 si pohoršil na 1,3365 USD/EUR. Nový týden začíná na finančních trzích v dobré náladě. Souvisí to s americkou centrální bankou, ale tentokrát ne se středečním jednáním, ale s otázkou nástupce Bena Bernankeho, poznamenal Vlk. Doposud byl na tento post favorizován Lawrence Summers, považovaný spíše za jestřába, jenže ten z boje o předsednictví o víkendu odstoupil, dodal.

jap jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK