EU zřejmě začne jednat s Čínou o dohodě usnadňující obchod

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. září (ČTK) - Země Evropské unie by příští měsíc mohly dát zelenou zahájení rozhovorů o dohodě, která má usnadnit obchod a investice s Čínou a případně i připravit cestu pro dohodu o volném obchodu mezi oběma oblastmi. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na úředníky EU.

Dohoda mezi Bruselem a Pekingem má prolomit překážky vzájemného vstupu na trhy a mohla by přinést nové investice mezi oběma zeměmi v objemu miliard eur. Dohoda je rovněž součástí snah obou regionů zlepšit vzájemné vztahy - EU a Čína se totiž letos jen těsně vyhnuly obchodní válce.

Obchod mezi Evropou a Čínou se od roku 2003 zdvojnásobil a v současnosti činí více než jednu miliardu eur (25,7 miliardy Kč) denně. Na celkových zahraničních investicích EU má však Čína podíl jen dvě procenta.

Evropské firmy si stěžují na špatné zacházení v Číně, kde jsou nuceny vstupovat do společných podniků a sdílet citlivé know-how, aby získaly napojení na místní finance či mohly získat lokální smlouvy.

Podle diplomatů mají vlády všech 28 zemí EU udělit na jednání 18. října v Lucemburku Evropské komisi pravomoc, aby zahájila jejich jménem vyjednávání o "investiční dohodě" s Čínou. Jednání by pak mohla formálně začít na summitu představitelů EU a Číny buď ještě na konci letošního roku nebo na počátku roku 2014. Dokončena by mohla být do dvou let.

Obchod mezi Čínou a EU se loni zvýšil na 435 miliard eur. EU je tak největším obchodním partnerem Číny, zatímco Čína je druhou největší destinací pro evropské zboží po Spojených státech.

Čína má podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nejvíce omezující režim zahraničních investic ze skupiny největších ekonomik světa G20. Evropské firmy se v Číně snaží prosadit v mnoha oblastech, od dopravy po zdravotní péči, upozorňují však, že se nemohou ucházet o zakázky nebo žádat o granty, pokud nepředají své citlivé obchodní informace čínským konkurentům. Bez dohody o ukončení těchto praktik zřejmě napětí mezi Pekingem a Bruselem neskončí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK