Líh z nelegálního skladu ve Stojčíně byl vydražen za 8,9 mil.Kč

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Střítež (Jihlavsko) 19. září (ČTK) - Téměř milion litrů lihu, který celníci a policisté našli a zajistili koncem minulého v areálu bývalé cihelny na Pelhřimovsku, dnes v dražbě koupil zájemce za 8,9 milionu korun. Dražby na Celním úřadu ve Stříteži na Jihlavsku se zúčastnili dva zájemci. Informace o totožnosti účastníků dražby ale celní správa nezveřejňuje, řekla ČTK mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Hana Semorádová.

Zhruba 1,2 milionu litrů nelegálního lihu našli loni v polovině prosince celníci a policisté při prohlídce skladiště ve Stojčíně na Pelhřimovsku. Zkrácením spotřební daně by státu podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka vznikla škoda 330 milionů korun. Nelegální sklad v objektu bývalé cihelny byl podle mluvčího co do množství nalezeného lihu největším úlovkem v historii Policie ČR. Alkohol byl uskladněn v plastových kostkách a kovových barelech.

Podle Hantáka případ ve Stojčíně souvisel s rozsáhlou policejní akcí s krycím názvem SMOG, při níž bylo loni 25. října na Zlínsku a Ostravsku zadrženo osm lidí. Čtyři obvinění skončili ve vazbě, zajištěno bylo přes půl milionu litrů lihu. Akce se na 22 místech na Moravě i v Čechách zúčastnily téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků ÚOOZ.

Policie tehdy uvedla, že na základě vyšetřování bylo dvaačtyřicetiletému muži s iniciálami R.B. z Kostelce, který už je v souvislosti s tímto případem trestně stíhán, rozšířeno obvinění pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Na vyšetřování případu pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Na základě tiskových materiálů ÚOOZ je mužem s iniciálami R.B. zřejmě podnikatel Radek Březina, jenž stál podle médií také za Likérkou Drak. V lihovinách s její etiketou byly ve zlínském skladu její distribuční firmy Verdana dříve nalezeny lihoviny s 50 procenty jedovatého metylalkoholu.

Jaroslav Buček dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK