Na Dole Paskov bude mít úřad práce mobilní poradenské středisko

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. září (ČTK) - Přímo na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, který chce těžební firma OKD zavřít, by mělo už počátkem příštího roku působit mobilní poradenské středisko ostravského úřadu práce. Jeho pracovníci budou připraveni poradit každému zaměstnanci, jak má dále postupovat, ještě dřív než dostane výpověď. ČTK to dnes řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková, podle které jde o běžnou praxi při ohlášených hromadných propouštěních.

Na Dole Paskov nyní pracuje téměř 3000 lidí, z toho je zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a přes 400 pracovníků dodavatelských firem. "Hromadné propouštění v Dole Paskov se podle informací ÚP dotkne 2500 lidí," uvedla Beránková. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta i předsedy Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka ale tolik propuštěných lidí v Paskově nebude.

"Tolik propuštěných určitě nebude, protože to je celkový počet zaměstnanců na Dole Paskov. My stále předpokládáme, že velká část lidí přejde pracovat na jiné šachty v karvinské části revíru," řekl Síbrt. OKD o tom bude jednat s odbory, horníci by mohli z Paskova na Karvinsko začít přecházet už v říjnu.

Pytlík doufá, že se větší část horníků podaří umístit do karvinské oblasti. Větší problém by podle něj mohl být s pracovníky ze vzdálenějších míst, například z Novojičínska nebo Vsetínska. Odboráři budou usilovat o to, aby nové umístění našli hlavně vlastní zaměstnanci firmy. "Prvně budeme chtít umístit zaměstnance. I na úkor toho, že odejdou cizí státní příslušníci a ostatní firmy, kromě VOKD, protože to je od nepaměti s OKD spjato," řekl Pytlík.

Pokud OKD nepomůže stát, k čemuž se nechystá, chce firma těžbu v Paskově ukončit ke 31. prosinci 2014.

Když v roce 2007 ukončil těžbu Důl Dukla v Havířově na Karvinsku, na úřad práce či do předčasného důchodu odešlo asi 300 z 1600 lidi. Ostatní získali práci na jiných pracovištích OKD. V Moravskoslezském kraji je v evidenci úřadu práce přes 83.000 lidí, jejich podíl činí 9,7 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK