Arriva začala jezdit mezi Prahou a Kralupy, chce dál expandovat

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Nový dopravce Arriva vlaky zahájil provoz mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. Provoz osmi párů vlaků má pro společnost patřící do skupiny německých drah Deutsche Bahn význam jako referenční spojení pro budoucí expanzi na dotované linky, pro které chce ministerstvo dopravy do konce roku začít hledat provozovatele. Poprvé by se tu cestující v Česku mohli svézt soupravou s naklápěcí skříní, tedy s podobným systémem, jako mají pendolina. Právě tyto soupravy by Arriva chtěla nabídnout do chystaných soutěží, řekl dnes ČTK ředitel tuzemské železniční divize Arrivy Jaroslav Richter.

Naklápěcí jednotky 610 nyní jezdí například na trase Hof - Řezno, uvedl Richter. V Česku by tyto dieselové stroje z devadesátých let podle Richtra mohly mít šanci na úspěch v tendrech na rychlíkové spojení mezi Libercem a Pardubicemi, Libercem a Ústím nad Labem a Plzní a Mostem. Tyto trasy z velké části nevedou po elektrifikovaných tratích.

Zda jsou předpoklady společnosti správné, se ale ukáže teprve tehdy, až ministerstvo dopravy představí podmínky, za kterých chce tyto rychlíkové tratě dopravcům nabízet. V posledním nedokončeném tendru na trasu z Ostravy do Olomouce přes Opavu a Krnov například úřad požadoval zcela nová vozidla. Podle odborníků byly ale tehdejší požadavky příliš přísné, což se odrazilo i v malém počtu zájemců. Zájem tehdy měla společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury a právě Arriva. Ta ale kvůli nesplnění kvalifikačních podmínek ze soutěže vypadla a úřad tendr zrušil.

Starší vozidla původně sloužící u Deutsche Bahn Arriva od dnešního dne nasadila i na pravidelné lince z Masarykova nádraží do Kralup. Provoz v dvouhodinovém intervalu nyní zajišťuje jediná souprava 628 z roku 1989, druhý, o tři roky mladší stroj, by měl z Německa dorazit v nejbližších dnech a sloužit jako záložní vozidlo.

I přesto, že jde o starší soupravy, nabízí poměrně slušný komfort. Proti modernizovaným motorovým vozům, se kterými se cestující na regionálních tratích běžně setkávají, se vyznačují například mnohem tišším chodem a nabízí i poměrně dobře fungující wi-fi připojení. Cestující v nich ale nemohou počítat s klimatizací nebo zásuvkami na dobíjení elektroniky.

Základní jízdné z Kralup do Prahy vyjde u Arrivy na 34 korun. Pro držitele Opencart dopravce nabízí 25procentní slevu. U Českých drah stojí základní jízdenka 44 korun. Většina pravidelných cestujících ale využívá slev vyplývajících z platnosti časových jízdenek na městskou dopravu ve vlacích ČD na území Prahy. Základní jízdné s pražskou Opencart bez dalších slev vyjde na 32 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK