ECB: Eurozóna oživuje jen pomalu, sazby zatím zůstanou nízko

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Ekonomika eurozóny v tomto čtvrtletí pokračuje jen v pomalém oživování. V projevu v Evropském parlamentu to dnes řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Zopakoval také, že ECB bude podporovat hospodářský růst nízkými úrokovými sazbami, které by ještě mohly klesnout.

 

"Ekonomická aktivita by měla těžit z postupného růstu domácí poptávky, který bude podporovat uvolněná měnová politika ECB a rostoucí zahraniční poptávka po exportu z eurozóny," uvedl Draghi. "Nezaměstnanost v eurozóně však zůstává příliš vysoká," dodal.

Výzkumná společnost Markit dnes uvedla, že podnikatelská aktivita v eurozóně v září rostla nejrychlejším tempem za více než dva roky, a to díky přílivu nových zakázek. Údaje naznačují, že ekonomika eurozóny vykáže za třetí čtvrtletí nárůst asi o 0,2 procenta.

Statistický úřad Eurostat tento měsíc potvrdil, že eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

ECB na začátku září podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Naznačila však, že je připravena sazby dál snižovat, případně zvýšit přísun peněz na finanční trhy, aby zajistila pokles tržních sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK