Mlékárna Olma letos zvýší tržby na rekordní 3,2 miliardy korun

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 25. září (ČTK) - Olomoucká mlékárna Olma, která patří do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, by letos díky vysokým cenám mlékárenských komodit na světových trzích a novým dodávkám jogurtů do Polska měla zvýšit tržby meziročně o 140 milionů korun na rekordní 3,2 miliardy korun a opět vykázat zisk. ČTK to dnes řekla generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Olma už loni zvýšila tržby o šest procent z 2,89 miliardy korun v roce 2011 na 3,059 miliardy korun a zároveň více než zdvojnásobila čistý zisk z 56 milionů v roce 2011 na 128 milionů korun, což je nevyšší profit v historii mlékárny.

"Letošní rok vypadá velmi dobře a tržby budou určitě 3,2 miliardy korun. Hospodaření bude samozřejmě ziskové, hlavně díky komoditám," uvedla Sokolová. Tržby Olmy letos podle Sokolové výrazně ovlivní nový kontrakt, který mlékárna nedávno uzavřela s největším polským obchodním řetězcem Biedronka. "Má 2700 obchodů, do kterých budeme dodávat smetanové jogurty Cavalier. V závěru letošního roku se to dramatickým způsobem projeví v našich tržbách," řekla.

Tržby Olmy od loňska žene vzhůru rychle rostoucí prodej jogurtů. "Loni jsme prodali 200 milionů kelímků, což je historicky nejvyšší číslo," podotkla Sokolová, podle které se zvýšil také prodej roztíratelných tuků Zlatá Haná. "Náš loňský hospodářský výsledek byl ale uvařený především z toho, že jsme jako Olma udrželi nervy na uzdě, když začaly dramaticky klesat ceny sušeného odstředěného mléka. Prodali jsme ho až v září, kdy se situace na trhu zlepšila," uvedla.

Také v letošním roce jsou ceny mlékárenských komodit na světových trzích podle Sokolové na vysoké úrovni. "Mléko jde nahoru a sušené komodity se výborně prodávají. Bojím se ale, aby se situace nezměnila, protože by to zahýbalo se zemědělci i producenty," podotkla Sokolová.

Olma je významným tuzemským výrobcem mlékárenských výrobků. Mezi hlavní odběratele olomoucké mlékárny patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko, čerstvé smetany, kysané výrobky a jogurty.

Skupina Agrofert Holding ovládla Olmu na začátku roku 2009, kdy kapitálově vstoupila do společnosti Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Firmu Milkagro do té doby vlastnili místní zemědělci. V roce 2008 Olma vykázala rekordní ztrátu 214 milionů korun a v následujících letech se její hospodaření vrátilo zpět do černých čísel.

Propojení Agrofert Holdingu a mlékárenských společností tehdy povolily antimonopolní úřady v Česku a okolních zemích. Agrofert musel požádat o souhlas s fúzí i v zahraničí, protože tam působí, stejně jako Olma. Díky spojení Agrofert získal všechny obory potřebné v mlékárenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK