Švédská vláda prodala svůj podíl v bance Nordea

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 25. září (ČTK) - Švédská vláda prodala za 21,6 miliardy švédských korun (přes 64 miliard Kč) svůj zbývající sedmiprocentní podíl v největší skandinávské bance Nordea. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Vláda hodlá peníze použít ke snížení státního dluhu, který přitom už teď patří mezi nejnižší v Evropě - dosahuje zhruba 30 procent hrubého domácího produktu země.

Švédsko získalo podíl v bance během domácí bankovní krize v devadesátých letech. "V jistém smyslu lze říct, že dnes uzavíráme bankovní krizi, která řádila v osmdesátých a devadesátých letech," uvedl ministr finančního trhu Peter Norman.

Vláda již delší dobu označovala úplný prodej podílu za svou prioritu. "Úkolem státu je banky regulovat, ne vlastnit," zdůraznil Norman. "Bankovní akcie jsou aktiva spojená s rizikem a banky vyžadují přísnou regulaci a rozsáhlý dohled," dodal.

Vláda získala prodejem podílu dodatečnou hotovost v době, kdy ji čeká tvrdý boj o znovuzvolení ve volbách, které se uskuteční v příštím roce. Nedávno vláda ohlásila snížení daní z příjmu o zhruba 3,2 miliardy dolarů (61 miliard Kč), aby podpořila hospodářský růst. Vládní plány na prodej dalších státních aktiv, například podílu v telekomunikační společnosti TeliaSonera, blokuje opozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK