Americké akcie klesly kvůli dohadům o federálním rozpočtu

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Americké akcie dnes klesly, protože demokratičtí a republikánští představitelé amerického Kongresu zatím nedokázali dospět k dohodě, která by odvrátila hrozbu, že americké státní správě příští měsíc dojdou peníze.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování klesl o 0,46 procenta na 15.258,24 bodu. Širší index S&P 500 klesal o přibližně 0,41 procenta na 1691,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesal o 0,15 procenta na 3781,59 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index odepsal 1,3 procenta, a vykázal tak první týdenní propad v posledních čtyřech týdnech. Týdenní pokles zaznamenal i S&P. Nasdaq naopak za uplynulých pět dní přidal 0,2 procenta.

Americký Senát dnes schválil návrh zákona o vládních výdajích, který má umožnit, že americké úřady zůstanou provozuschopné i po 30. září, kdy v USA končí nynější fiskální rok. Větší problémy se ale čekají ve Sněmovně reprezentantů, kde mají převahu opoziční republikáni. Kongres si další schůze naplánoval na víkend.

Americké politiky kromě toho v příštích týdnech čeká i debata o zvýšení dluhového stropu. Pokud se USA na zvýšení limitu pro zadlužení nedohodnou, mohly by jim do 17. října dojít peníze na úhradu splatných závazků. Prezident Barack Obama dnes varoval, že taková situace by byla mnohem nebezpečnější, než kdyby státní správa nedokázala zajistit všechny služby, a měla by dopady na domácí i zahraniční ekonomiku.

Během obchodování klesalo všech deset sektorů zahrnutých do indexu S&P 500. Výrazně ztráceli výrobci materiálů.

Na devizových trzích dnes kvůli nejistotě ohledně dalšího financování americké státní správy a budoucnosti současné uvolněné měnové politiky výrazně oslaboval dolar. Ke švýcarskému franku, považovanému investory za bezpečnou investici, klesl až na více než sedmiměsíční minimum 0,9018 CHF. Euro k dolaru připisovalo kolem 0,3 procenta na 1,3522 USD. Dolar k jenu oslaboval o 0,7 procenta na zhruba 98,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK