Prodej aut v Německu se v září snížil o 1,2 procenta

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. října (ČTK) - Prodej osobních a lehkých užitkových aut v Německu v září klesl o 1,2 procenta a činil 247.199 vozů. Oznámil to dnes spolkový úřad pro registraci vozidel KBA. Od počátku letošního roku se ale prodej snížil o šest procent a dosahuje asi 2,22 milionu vozů. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě.

Analytici však upozorňují, že pokles v září byl nízký, což by mohlo znamenat, že trh by se v letošním roce mohl stabilizovat, případně i zlepšit. Upozorňují také, že letos v září bylo o jeden pracovní den méně, což má negativní vliv na prodej.

Automobilový svaz VDA očekává, že za celý rok prodej aut v Německu mírně klesne a bude se pohybovat kolem 2,9 až tří milionů vozů. Loni se prodalo 3,08 milionu aut. Analytici se ale podle agentury Reuters shodují, že díky oživení ekonomiky poroste koncem roku i ochota spotřebitelů více utrácet, což se promítne i v poptávce po autech. Lepší by měl být prodej koncem roku, a to i vzhledem k velmi špatnému konci roku loňského.

Evropské automobilové sdružení ACEA minulý měsíc uvedlo, že prodej aut v EU za osm měsíců letošního roku klesl o 5,2 procenta na 7,84 milionu vozů. To bylo nejméně od roku 1990, kdy se tyto statistiky začaly sestavovat. Poslední zprávy z velkých evropských trhů ale byly povzbudivé, což přináší naději, že západoevropský trh má už to nejhorší za sebou.

Podle nejnovějších údajů jednotlivých automobilových svazů prodej nových osobních aut ve Francii a ve Španělsku v září rostl. V Itálii se sice opět snížil, tempo jeho poklesu však výrazně zpomalilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK