Euro se vyšplhalo na osmiměsíční maximum vůči dolaru díky ECB

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. října (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na osmiměsíční maximum vůči americkému dolaru díky výrokům šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Dolar zůstává pod tlakem kvůli rozpočtovým problémům ve Spojených státech.

Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3606 USD, tedy na nejvyšší úroveň od letošního února. Později o část zisků přišla a prodávala se za 1,3594 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovala nárůst o půl procenta, napsala agentura Reuters.

ECB dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Draghi na tiskové konferenci nevyjádřil obavy ze silnějšího kurzu eura. Potvrdil, že banka je v případě potřeby připravena podniknout další opatření na podporu ekonomiky.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, se dnes propadl až na 79,781 bodu, tedy na nejnižší úroveň od letošního února.

Vláda Spojených států nemá kvůli rozpočtovým sporům mezi zákonodárci již druhý den k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů.

K poklesu dolaru dnes přispěla rovněž neuspokojivá zpráva o trhu práce ve Spojených státech. Společnost ADP oznámila, že soukromý sektor USA v září vytvořil 166.000 nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali vznik 180.000 pracovních příležitostí.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK