I neomezený tarif může s fakturou zamávat

10.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Není to tak dávno, co naši operátoři přišli s převratnou nabídkou, která pochopitelně na západ od našich hranic již nějakou tu dobu funguje, a to sice s tzv. neomezeným voláním, kdy za jeden paušál můžete volat, jak dlouho chcete. Víte, za kolik si ho v současné době můžete pořídit a zda je volání s ním skutečně „neomezené“?

Neomezené není vždy bez zábran

V první řadě je třeba si vymezit význam pojmu „neomezené volání“. Nabídku, která by umožňovala za určitý paušál používat mobil skutečně neomezeně a volat do kterékoliv sítě, posílat zprávy SMS a připojovat se k internetu, u nás nenajdete ani u jednoho operátora. Skutečně neomezené volání, tedy v rámci mobilní sítě v České republice, nabízejí pouze tři klasičtí operátoři MNO (Mobile Network Operator), tedy O2, T-Mobile a Vodafone. Často však jsou pod marketingovým názvem „neomezené“ označovány také tarify s neomezeným voláním pouze své vlastní sítě. Tyto tarify nabízejí i tzv. virtuální operátoři, tedy ti, kteří nedisponují vlastní sítí, ale vlastně pouze přeprodávají nabídku „pravých“ operátorů.

S úvazkem, nebo bez?

U svého mobilního operátora se můžete zavázat, že mu budete po určitou době věrni, tedy, že budete za jeho služby po konkrétní období platit. Pokud platit přestanete, a to přesto, že jeho služby nevyužíváte, vznikne vám u mobilního operátora dluh, který může narůst i do hrozivé výše. Odměnou za věrnost jsou vám nižší ceny, stejně jako je tomu u tarifů s neomezeným voláním. Tarify s neomezeným voláním jsou tedy nabízeny za nižší ceny při určitém úvazku, nebo za vyšší ceny, pokud jste volní jako ptáci a můžete přejít k jinému operátorovi. Tyto ceny se liší v řádu stokorun. Pokud však zvolíte tarif s úvazkem, riskujete, že jiný operátor výrazně zlevní a vy budete muset přesto po určitou dobu hradit služby svého operátora. V okamžiku, kdy se konečně na trhu mobilních operátorů začíná něco dít a kdy lze čekat doufejme ještě další zlevňování, zřejmě není příliš šťastné se upsat na takto dlouhou dobu. Úvazek činí většinou dva roky, což je poměrně dlouhé období.

Čím se liší?

Neomezené tarify se neliší příliš svou cenou. Pokud se na ně podrobněji zaměříte, vidíte, že je všichni tři operátoři nabízejí plus mínus za velmi podobnou částku. Podobná je cena i za MMS, trochu se liší pouze objem dat, která zdarma poskytuje O2. Odlišují se však určité další služby, které si můžete k tarifu pořídit. Tak například O2 nabízí rozšíření datového objemu, T- Mobile pak speciální ceny volání ze zahraničí a volné minuty na příchozí a odchozí hovory (do konce září byl přitom příchozí roaming zcela zdarma), Vodafone pak láká na další tarify s určitým počtem minut na hovory do zahraničí, nebo na hovory v zahraničí.

Operátor

Cena za tarif

Objem poskytovaných dat

Cena za MMS

O2 – Free CZ

749 Kč

1 GB

5,60 Kč

02 bez závazku – Free CZ

899 Kč

1 GB

5,60 Kč

T Mobile -  S námi síť nesíť

749 Kč

1,5 GB

4,90 Kč

T Mobile bez závazku - S námi síť nesíť bez závazku

899 Kč

1,5 GB

4,90 Kč

Vodafone

699 Kč

1,5 GB

4, 54 Kč

Vodafone bez závazku

874 Kč

1,5 GB

1,5 GB

Co může s fakturou zacloumat

Ačkoliv budete volat a esmeskovat pouze po České republice, neplatí, že faktura bude znít na konstantní částku. Váš účet mohou zatížit hlavně platby, které pomocí mobilního telefonu budete realizovat, a to jak pomocí služby Premium SMS (platby odesláním SMS v určitém tvaru na speciální číslo jehož konečné dvoj či trojčíslí označuje cenu za poslání zprávy), nebo volání na speciálně zpoplatněné linky.

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ