Vy ještě nemáte svého kouče?

10.10.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


První pád „Kdo, co?“ - kouč. Druhý pád „Bez koho, čeho?“ - bez kouče. Třetí pád „S kým, čím?“ – s koučem. Čtvrtý pád … Stop! Takto bychom mohli pokračovat do nekonečna, tedy respektive přesněji do sedmého pádu, jelikož slovo kouč se v dnešním 21. století opravdu skloňuje ve všech pádech.

Zapnu televizi, pustím si internet a je … všude!

Ať se podíváme nebo hneme kamkoliv, vždy nás odněkud překvapí – internet, noviny, magazín, televize… Dříve ne až tak známý pojem, nyní dovolím si říct “cool pojem“, jenž “sounds great“ dle dnešní moderní doby. Ano, řeč je o slově „kouč“. Čtyři písmenka, jež demonstrují odborný profesní název, zároveň jedna ze stálic v oblasti osobního rozvoje a současný fenomén 21. století.

Kouč? A co má jako být?

Někteří se mylně domnívají, že je již výše zmiňovaná osoba někdo, kdo vás doslova drží za ruku, opatrně s vámi prochází trnitými uličkami, pomáhá přeskočit i ty největší kaluže a další jiné překážky ve formě životních nástrah z různých životních oblastí, to je ale obrovský omyl! Kouč je někdo, jenž se vám snaží cestu ukázat, na zlomových křižovatkách vás správně nasměrovat a to pomocí jednoduchých, ale klíčových otázek. Kolikrát se stává, že hledáme složitost tam, kde není, přičemž automaticky předpokládáme, že kvalitní výsledek musí být podložený spletitým základem. Ono však, ale právě naopak, to nejpodstatnější bývá skryto v tom nejjednodušším. Ostatně, vyzkoušejte si to sami a odpovězte si na níže uvedené čtyři otázky. Popravdě ale! Jinak to ztrácí význam.

„Co mě dělá šťastným?“
„S kým se cítím dobře?“
„Baví mě má práce/studium?“
„Plním si své cíle?“

Jak jste na tom? Cítíte se šťastní? Víte, s kým se cítíte dobře a trávíte s ním čas nebo se (ne)vědomě scházíte i s tzv. emočními upíry, jež z vás vysávají veškerou energii?

Díky, to nepotřebuji!

Odpověděli jste si na výše uvedené otázky a říkáte si, že potřeba mít svého kouče se vás netýká a tato záležitost jde absolutně mimo vás? Dobře. Přečtěte si tedy následujících pět tvrzení.

  • Nevím, co v životě chci
  • Nejsem spokojený v současném vztahu
  • Hádám se s rodiči
  • Nevycházím s kolegy
  • Nebaví mě současná práce

Tak co? Jaká? Jestli-že se minimálně s jedním tvrzením ztotožníte, pak by možná stálo za zváženou určité posunutí v osobním rozvoji směrem kupředu, ať už za pomocí kouče nebo nějaké jiné „ingredience“ jež vám napomůže k tomu, abyste se cítili šťastní a žili spokojený život. Je vám to stále málo? Tak čtěte dále!

Prostě a jednoduše – popostrčí vás!

Stále se ptáte „Proč bych měl/a navštívit kouče?“ Možná vaši váhavost, neutrální či negativní postoj změní níže uvedených pět důvodů, respektive pět životních oblastí, které vám kouč může pomoci zlepšit, a to vztah s:

  • partnerem – namísto hádek a výčitek vás bude čekat spokojený a harmonický ži vot
  • rodiči – ze vztahu „ti nad vámi“ se stanou přátelé na stejné rovině
  • kamarády – porozumíte tomu, proč někdy věci vidí jinak než vy
  • spolužáky – naučíte se, jaké typy osobností jsou a proč tedy Pepa je jiný než Adam
  • kolegy v práci - jakmile objevíte to, jak k druhým přistupovat, budete do práce chodit čím dál tím radši

Kouč vás tedy posune nejen v rovině psychické, ale pomůže vám dozrát, umožní vám na věci nahlížet i z jiného úhlu, než z kterého jste si navykli již nějaký ten pátek dívat. Jinak řečeno - nabourá vám vaše zaimplementované programy chování, v nichž jste doposud žili od dětství den za dnem. Kouč vám otevře oči do kořán a umožní vám nahlédnout za vaši komfortní zónu. Zajímalo by vás jaké to za ní je? Jak se tam žije, dýchá? Pak si zkuste zapátrat na webových stránkách a udělejte si menší marketingový průzkum v oblasti koučování. Věřím, že jistě narazíte na nějakou instituci, která ve vašem okolí poskytuje pro vás finančně dostupné kurzy, navíc mnohé z nich dávají i slevy studentům. Nezapomeňte se podívat i na vzdělávací organizace pod záštitou vaší střední/vysoké školy nebo se nejlépe zeptejte přímo vašeho studijního poradce.

Pozor! Není všechno zlato, co se třpytí!

Stejně jako všude, i zde bohužel platí obezřetnost nade vše! Máte již založený profil na LinkedInu? Pokud nepatříte mezi pasivní uživatele, kteří na stránky náhodně zabloudí, jistě jste si při prohlížení jednotlivých profilů v sekci „Možná znáte“ všimli, kolik lidí má u svého jména přívlastek kouč. Náhoda? Dnešní doba nám dává nepřeberné množství možností, s čímž ale také souvisí stinná stránka. Například příliš mnoho osob si slovo „kouč“ přivlastňuje, aniž by mu oprávněně náleželo. Nemluvím teď jen o prostředí LinkedIn, aby zde nedošlo k nedorozumění a zbytečným domněnkám. Mám na mysli celkovou sféru osobního rozvoje České republiky. Ostatně vy co jste měli možnost setkat se s nejen s dobrým, ale i špatným koučem, jistě víte, o čem mluvím. Doporučuji si tedy vždy pročíst nejen reference, ale i nezávislé hodnocení v rámci veřejně přístupných diskuzí na internetu nebo zpětnou vazbu od vašich známých, spolužáků atd.

Můj pohled na věc

Dle mého názoru být dobrým koučem není něco, co se dá naučit z učebnic jako recept na vaření svíčkové. Je to dar, s nímž se musíte narodit, uvědomit si jej a v průběhu vašeho života o něj pečovat, aby rostl jako květina. Osvědčeným koučem se následně můžete postupně stát, a to právě díky prožitkům, zkušenostem, situacím a mnoho dalšího, jež za svůj život zažijete. Protože přesně to vás utváří v určitou a jedinečnou osobnost, která může pomáhat druhým. Přeji vám hodně štěstí, abyste ve svém životě našli svého kouče, ať už jím bude kdokoliv.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT