Cenu Genus v soutěži „České hlavičky 2013" získal student 1. ročníku Fakulty chemicko-technologické

16.10.2013 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Odborná porota soutěže České hlavičky 2013 udělila Janu Hrabovskému 1. místo, jako laureátovi ceny Genus, za práci „Chalkogenidové skelné luminofory pro fotoniku“. Ceny byly všem výhercům předány na slavnostním galavečeru, který se uskutečnil 14. října 2013 v divadle Reduta v Brně a který natáčela Česká televize.

Soutěž České hlavičky, součást projektu na podporu vědecké a technické inteligence Česká hlava vyhlášeného v roce 2002, je zaměřena na podporu, propagaci a především motivaci středoškolských studentů, kteří mají mimořádné výsledky v oblasti přírodních a technických oborů. Cílem je ocenit ty, kteří se již v mladém věku věnují těmto oborům a mají za sebou kvalitní výsledky. Nedílnou součástí je též pomoc v budování jejich vědecké kariéry a otevření dalších možností ve studiu, dalším výzkumu, či uplatnění v soukromých společnostech. První ročník této soutěže se uskutečnil v roce 2007.

V rámci soutěže se udělují ceny v pěti kategoriích, o jejichž vítězích rozhoduje odborná porota složená z představitelů zájmových sdružení, zástupců vysokých škol, univerzit a vědeckých ústavů. Vítězní laureáti obdrží finanční odměnu spolu s diplomem a originálem sošky České hlavičky. Současně jsou vyhlášeni na tiskové konferenci a na slavnostním galavečeru, z něhož je připraven speciální televizní pořad vysílaný na prvním programu České televize.

Letošní laureát ceny Genus Jan Hrabovský je letos již studentem 1. ročníku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Ještě jako student Gymnázia Josefa Ressla v Chrudimi pracoval na Katedře obecné a anorganické chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a pod odborným vedením prof. Ing. Tomáše Wágnera, CSc. a Ing. Lukáše Střižíka na svém projektu zaměřeném na téma: Příprava, vlastnosti a aplikace chalkogenidových skel Ge25Ga5Sb5S65 dopovaných ionty vzácných zemin Er3+, Ho3+ a Nd3+/Tm3+. V prestižní soutěži AMAVET 2012 ji v loňském roce úspěšně obhájil a v obrovské konkurenci více jak dvou tisíc účastníků stanul na stupních vítězů ve všech úrovních této soutěže. Byl mezi jiným oceněn ředitelem společnosti CONTIPRO HOLDING a svým skvělým úspěchem na Vernadského soutěži v Moskvě se zároveň nominoval do národního kola EXPO SCIENCE AMAVET v Praze. Zde získal 2. místo, které mu přineslo právo účasti na celosvětové soutěži INTEL ISEF 2013 ve Phoenixu v USA.

V roce 2013 navázal Jan Hrabovský na svoji předchozí práci a s novým projektem „Chalkogenidové skelné luminofory pro fotoniku“ se zúčastnil 35. ročníku soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ). Na celostátní přehlídce SOČ v Brně obsadil v soutěžním oboru Chemie 1. místo, stal se laureátem Nadačního fondu J. Heyrovského a získal řadu dalších ocenění. Následně byl vybrán odbornou porotou soutěže České hlavičky jako laureát ceny Genus pro rok 2013. Tato cena se pro letošní ročník dělí mezi dvě práce, společně s Janem Hrabovským uspěl i Robin Kryštůfek.

„Úspěchy Jana Hrabovského jsou důkazem dobré práce jak na střední škole, tak na poli mimoškolních aktivit, zaštitovaných Fakultou chemicko technologickou Univerzity Pardubice, jejímž studentem se v tomto akademickém roce Jan Hrabovský stal a kde jistě bude pokračovat ve své dobře nastartované vědecké činnosti“, řekl jeho odborný vedoucí prof. Wágner z Katedry obecné a anorganické chemie.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT