Ropa Brent výrazně zdražila po varování ze Saúdské Arábie

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes zamířila vzhůru a překonala hranici 110 dolarů za barel po zprávách o chystaném zhoršení vztahů mezi Spojenými státy a důležitým producentem suroviny Saúdskou Arábií.

Zdroj s informacemi ze Saúdské Arábie, na který se odkazuje agentura Reuters, uvedl, že Rijád provede "velkou změnu" ve svých stycích se Spojenými státy na protest proti údajné nečinnosti Washingtonu v souvislosti s boji v Sýrii a proti relativnímu zmírnění amerického postoje vůči Íránu.

Saúdská Arábie jako autorita sunnitského islámu trvale poukazuje na mocenské motivy jednání šíitského Íránu. Podle zdroje bude mít plánovaná změna ve vztazích dalekosáhlé důsledky, a to i na nákup zbraní nebo prodej ropy.

Saúdská Arábie je nejvýznamnějším producentem ropy na Blízkém východě a hraje klíčovou roli ve snaze udržet ceny suroviny na stabilní úrovni. Změna saúdskoarabské politiky prodeje ropy by podle analytiků mohla mít dramatický dopad na ceny.

Barel ropy Brent během dne zdražil o dolar a 30 centů na až 110,94 USD. Později mírně klesl a před 18:00 SELČ se jeho cena pohybovala kolem 109,92 USD.

Americká lehká ropa WTI se před zveřejněním dnešní neuspokojivé zprávy o zářijové zaměstnanosti v USA dostala pod hranici 99 dolarů za barel, čili nejnižší úroveň od začátku července. Později mírně oživila, oproti pondělnímu závěru se ale pohybovala se ztrátou zhruba 75 centů na barel.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,92 109,64 New York - Nymex WTI listopad 98,47 99,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK