Počet nezaměstnaných ve Francii v září vystoupil na nový rekord

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. října (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii v září výrazně stoupl a vyšplhal se až na nové rekordní maximum 3,296 milionu osob. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo práce. V srpnu zaznamenal počet nezaměstnaných první pokles za dva roky.

Dnešní údaje jsou podle agentury Reuters další ranou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil, že do konce letošního roku zajistí pokles nezaměstnanosti. Ministerstvo nicméně upozornilo, že k zářijovému nárůstu přispělo započítání některých nezaměstnaných, které srpnové údaje kvůli technické chybě nezahrnovaly.

Počet registrovaných nezaměstnaných se v září oproti srpnu zvýšil o 60.000 osob, tedy téměř o dvě procenta. V meziročním srovnání stoupl dokonce o více než osm procent. Řada ekonomů už několik měsíců pochybuje, že francouzská ekonomika bude dost silná na to, aby se do konce roku nezaměstnanost snížila.

Francouzská vláda minulý měsíc zhoršila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,9 procenta z dříve předpokládaných 1,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika proti prvnímu kvartálu vzrostla o 0,5 procenta, a vymanila se tak z recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK