Euro k dolaru po nepříznivé statistice z Německa oslabuje

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Euro k dolaru dnes na devizových trzích oslabovalo, a sestoupilo tak z téměř dvouletého maxima, na němž se ocitlo během dne. Jednotná evropská měna nejprve těžila z přetrvávajících obav, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v mimořádně podpůrné měnové politice, zisky však euro ztratilo po zveřejnění nepříznivých údajů z Německa.

Euro během dne vystoupilo až na 1,3833 USD, což byla nejvyšší hodnota od listopadu 2011. Pak ale měna oslabilo a po 17:00 SELČ se k dolaru pohybovala prakticky beze změn na 1,3800 USD. Dolar k jenu ve stejnou dobu přidával méně než 0,1 procenta na 97,37 JPY.

Takzvaný dolarový index, který ukazuje výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dneška klesl až na na 78,998 bodu, což bylo nejníže za skoro devět měsíců. Později mírně posílil a dostal se na 79,252 bodu. To byl proti předešlému závěru nárůst o 0,1 procenta.

Tlak na další oslabování americké měny v posledních dnech vytváří očekávání, že Fed bude až do začátku příštího roku pokračovat ve svých štědrých nákupech dluhopisů. Těmi chce podpořit domácí ekonomiku, což ale pro trhy znamená další přísun levných peněz a znehodnocování dolaru.

Euro na dvouletá maxima k americké měně útočilo i v minulých dnech. Dnes ale na jednotnou evropskou měnu dolehly výsledky průzkumu německého institutu Ifo, podle něhož se podnikatelská nálada v Německu v říjnu po pěti měsících nepřetržitého růstu nečekaně mírně zhoršila. Údaje vyvolaly obavy z dopadu silnějšího eura na evropské vývozce.

Hlavní analytik devizových trhů v bance Morgan Stanley Hans Redeker se ale domnívá, že euro bude patřit k měnám, které budou nejvíce těžit ze slabšího dolaru. Kurz eura k dolaru by se podle něj do prvního prosincového týdne mohl dostat až na 1,42 USD. Vliv prý bude mít i prodej aktiv, ke kterému přistupují banky v eurozóně před plánovanými zátěžovými testy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK