Čínský ústav doporučil dalekosáhlé sociální a ekonomické reformy

28.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 28. října (ČTK) - Vlivný ústav napojený na čínskou vládu doporučil dalekosáhlé reformy sociálního systému, státních podniků, půdy a dalších oblastí. Oznámila to dnes čínská tisková agentura China News Service. Podle agentury Reuters by se o programu reforem mělo diskutovat na nadcházejícím zasedání vládnoucí komunistické strany.

Středisko pro výzkum rozvoje při státní radě čili vládě vytyčilo osm oblastí reforem - finance, daně, půda, státní podniky, sociální systém, inovace, zahraniční investice a řízení. Doporučilo zejména vytvořit celostátní systém důchodového zabezpečení. Vyzvalo k rovnosti v oceňování městské a venkovské půdy, přičemž zemědělci by dostali právo převádět a zastavovat družstevní půdu.

S odkazem na zjevné deformace trhu také ústav vybídl k ukončení státních monopolů v železniční dopravě, ropném a plynárenském průmyslu a ve výrobě elektrické energie. Čínský jüan by měl mnohem více sloužit jako nástroj zahraničního obchodu a měl by se podle představ reformátorů stát mezinárodní rezervní měnou.

Zpráva přichází den poté, co přední čínský politik Jü Čeng-šeng uvedl, že z listopadového zasedání pléna ústředního výboru komunistické strany vzejdou "bezprecedentní" ekonomické a sociální reformy. Komunističtí vládci zde podle něj představí plány, jak chtějí naplnit strategický cíl zaměřit ekonomiku více na domácí spotřebu proti dosavadnímu jednostrannému zaměření na vývoz a investice.

Podle analytiků vedení komunistů sice některé z navržených plánů představí, zřejmě ale neodpoví na to, jak je realizovat. Program reforem je ve straně nadále tématem ostrých vnitřních debat. Z dlouhého seznamu reforem dosáhly stadia podrobného rozpracování pouze změny ve finančním sektoru, řekly agentuře Reuters minulý měsíc informované zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK