Ostrava nabízí Nexenu výhodné podmínky pro jeho investici

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. října (ČTK) - Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen by mohl v případě své investice v České republice postavit svůj závod v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku nedaleko Ostravy. Ostravští zastupitelé dnes souhlasili s tím, že by město firmě prodalo požadované pozemky za cenu 150 korun za metr čtvereční. Tedy za sumu, která byla přijatelná pro samotnou firmu. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD). Výše investice by byla přibližně deset miliard korun a společnost by v počátku zaměstnala zhruba 900 lidí, výhledově by to mohly být až 3000.

Podle Kajnara by firma pro svůj závod požadovala zhruba 35 hektarů, což představuje asi 44 procent zbylé volné plochy v zóně. Město by tak prodejem pozemků získalo 52,5 milionu korun. Firma by rovněž mohla požadovat pozemkovou rezervu pro případné rozšiřování, doplnil primátor. Závod by se mohl otevřít v roce 2017 nebo 2018, výstavba by mohla začít už v roce 2015.

"Firma už navštívila Ostravu v doprovodu pracovníků CzechInvestu. Současná vláda udělala velký kus práce pro to, aby firma šla k nám, do našeho regionu. Velmi pravděpodobně jsme jeden z vážných uchazečů o umístění této firmy," řekl zastupitelům Kajnar. Podle něj se firma zajímala o možnost umístit závod i v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku, případně v průmyslové zóně Triangle v severních Čechách. Kajnar očekává, že jednání s investorem by mělo trvat ještě několik týdnů.

Podle znaleckého posudku z roku 2012 má metr čtvereční pozemků v průmyslové zóně cenu 360 korun. Příprava průmyslové zóny stála více než miliardu korun. Státní dotace byla 787 milionů korun, město investovalo 251 milionů korun. Podle Kajnara se i při případné nižší ceně za metr čtvereční pozemku pro jihokorejského investora městu jeho vložená investice do průmyslové zóny vrátí.

Firma Nexen má více než šedesátiletou tradici výroby pneumatik. V poslední době se snaží expandovat a zařadit mezi hlavní světové výrobce. Má továrnu v Jižní Koreji a nově také v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK