Brazilská ropná společnost OGX požádala o bankrotovou ochranu

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 30. října (ČTK) - Brazilská ropná společnost OGX požádala soud v Riu de Janeiro o bankrotovou ochranu před věřiteli. Oznámila to dnes mluvčí tiskového úřadu soudu. Jde o největší případ firemního bankrotu v Latinské Americe.

OGX, kterou ovládá bývalý miliardář Eike Baptista, v úterý sdělila, že jednání o restrukturalizaci jejího dluhu s držiteli dluhopisů v hodnotě 3,6 miliardy dolarů (67,5 miliardy Kč) skončila bez dohody. Celkový dluh OGX činí pět miliard dolarů a firma potřebuje urychleně sehnat 250 milionů dolarů, aby byla schopna zachovat provoz. Bez nových financí by měly OGX dojít peníze poslední týden prosince.

Akcie OGX v úterý klesly o 20 procent a dnes padaly podobným tempem. Hodnota jejích dluhopisů se letos propadla o 90 procent, což znamená nejhorší výkon z celého trhu firemních dluhopisů ze zemí s mladými tržními ekonomikami, zjistila agentura Thomson Reuters.

OGX byla vlajkovou firmou Batistova rozmáchlého podnikatelského impéria Grupo EBX,do nějž patřila přístavní společnost, loděnice a firmy z odvětví těžby, energetiky a zábavy. Její neschopnost plnit vlastní cíle těžby ale vyvolaly u investorů silné pochyby o schopnosti splácet dluhy. To vedlo na trhu dluhopisů k dominovému efektu, který Batistu donutil k odprodeji řady aktiv z Grupo EBX, aby získal peníze ke splácení dluhu. Šestapadesátiletý Batista byl ještě před 18 měsíci sedmým nejbohatším člověkem světa, od té doby se ale jeho majetek prudce ztenčil.

Pokud soud žádost OGX o vstup do režimu ochrany před věřiteli schválí, bude mít OGX 60 dní na vypracování plánu restrukturalizace. Věřitelé firmy, mezi nimiž jsou americké fondy Pimco a BlackRock, pak budou mít 30 dní na schválení nebo odmítnutí plánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK