Společnosti Lufthansa klesl čtvrtletní zisk o více než 30 procent

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 31. října (ČTK) - Největší německé letecké společnosti Deutsche Lufthansa klesl čistý zisk ve třetím čtvrtletí o více než 30 procent na 451 milionů eur (11,6 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Na čtvrtletních výsledcích se podepsaly nečekaně vyšší náklady na restrukturalizaci, výkyvy směnných kurzů i vyšší ceny pohonných hmot.

Provozní zisk společnosti klesl o více než 12 procent na 589 milionů eur (15,1 miliardy Kč). Tržby ale zůstaly více méně stabilní na úrovni 8,3 miliardy eur, napsal na svém webu list Wall Street Journal.

Lufthansa se podobně jako jiné evropské letecké společnosti potýká s tlakem v podobě vyšších nákladů na paliva. Roste jí i konkurence na krátkých linkách ze strany nízkonákladových přepravců jako Ryanair nebo easyJet.

Společnost je uprostřed programu restrukturalizace, který počítá se zrušením tisíců pracovních míst převážně v administrativě. Kroky jí mají pomoci zlepšit ziskovost a umožnit jí modernizovat flotilu, aniž by se kvůli tomu musela příliš zadlužit.

Generální ředitel Lufthansy Christoph Franz chce, aby společnost do roku 2015 snížila provozní náklady o 1,5 miliardy eur. Franz ale společnost na konci května zřejmě opustí a přejde do švýcarské farmaceutické společnosti Roche Holding.

Lufthansa je podle počtu cestujících největší leteckou společností v Evropě. Minulý týden připustila, že plán restrukturalizace se ukazuje být dražší a méně účinný, než se původně čekalo.

Dnes firma potvrdila, že pro letošní rok očekává provozní zisk mezi 600 až 700 miliony eur. Podle Wall Street Journal to je podstatně méně než průměrné odhady analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK