Těžařům Shell a Total klesl zisk, potýkají se s nižšími maržemi

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Paříž 31. října (ČTK) - Vyšší náklady na průzkum a nižší marže z rafinerské činnost zasáhly čtvrtletní zisky firem Shell a Total, které jsou dvěma největším ropnými společnostmi v Evropě. Britsko-nizozemské skupině Royal Dutch Shell zisk klesl o 31 procent na 4,25 miliardy dolarů (80,1 miliardy Kč). Totalu, evropské dvojce mezi ropnými společnostmi, se očištěný čistý zisk snížil o 19 procent na 3,72 miliardy dolarů (70,1 miliardy Kč).

"Čelíme překážkám za strany slabých marží v rafinerské činnosti a bezpečnostní situaci v Nigérii, která nadále nahlodává výhled v blízké budoucnosti," uvedl podle webu wsj.com odcházející šéf Shellu Peter Voser.

Výsledky ropného gigantu jsou podle tohoto webu nejnovějším příkladem toho, jak rostoucí náklady a nízké zisky z rafinace okrajují zisky velkých ropných společností. Italskému gigantu Eni podle středečních výsledků klesly čtvrtletní zisky bez započtení nákladů jako zisk z prodeje majetku o 29 procent. Společnost BP v úterý vykázala pokles čtvrtletního čistého zisku o 34 procent.

Shell zaznamenal pokles ve všech svých činnostech. V divizi průzkumu a těžby mu výnosy bez započtení mimořádných nákladů klesly o 29 procent. Z části se na tom podílely problémy v Nigérii, kde došlo mimo jiné k "blokádě" plynárenského zařízení. Divize měla i vyšší náklady na provoz a údržbu, zatímco denní míra produkce ropy a ropného ekvivalentu ve čtvrtletí proti loňsku klesla o dvě procenta. V divizi, která zahrnuje rafinaci, výnosy meziročně klesly o 43 procent.

Shell soupeří se společností Chevron o pozici světové dvojky mezi ropnými společnostmi, které se obchodují na veřejných trzích. První je v tomto žebříčku americký gigant Exxon Mobil.

Poptávku po ropě v Evropě zasáhlo zpomalení ekonomiky. Kapacity evropských rafinerií tak přesáhly aktuální potřebu a firmám se začaly snižovat marže. Francouzský Total již dříve tento měsíc uvedl, že mu marže klesly na minimum za necelé čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK