Finanční arbitr od dneška může řešit i spory klientů a směnáren

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Pravomoci finančního arbitra se od dnešního dne rozšířily i o řešení sporů klientů se směnárnami a životními pojišťovnami. Počítá s tím novela zákona o finančním arbitrovi, která dnes vstoupila v účinnost společně s novým zákonem o směnárenské činnosti. Vyplývá to ze Sbírky zákonů.

Posláním finančního arbitra je rychlejší a bezplatné vyřizování sporů klientů s finančními institucemi. Dosud mohl finanční arbitr řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů, kolektivního investování, převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet. Činnost kanceláře finančního arbitra hradí ministerstvo financí.

Samotný nový zákon o směnárenské činnosti přímo nemění definici této činnosti. Pod ní přitom nespadají jen služby poskytované klasickými kamennými směnárnami, ale také například služby nabízené v supermarketech a hypermarketech, kdy zákazník platí za nakoupené zboží v eurech, přičemž pokladní vrací částku přesahující hodnotu nakoupeného zboží v českých korunách.

Nově ovšem zákon zavádí registr směnárníků, který spravuje a provozuje Česká národní banka. K provozování směnárenské činnosti bude v případě nebankovních poskytovatelů nutná registrace ke směnárenské činnosti u ČNB. Podle zákona navíc budou moci provozovat směnárenskou činnost vedle směnárníků pouze banky, spořitelní a úvěrní družstva a ČNB.

Norma také zavádí nová pravidla. Zakazuje například prodávat měny za nižší cenu, než jaká je uvedená na kurzovním lístku. Dosud směnárníci mohli nabízet při výměně peněz dva kurzy, podle toho, jak vysokou částku klient směnárny měnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK