ČNB sazby nezmění, o intervencích se zřejmě rozhodně těsně

03.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek úrokové sazby podle oslovených analytiků zcela určitě nezmění. V případě devizových intervencí jsou ekonomové rozděleni. Nicméně se shodují, že pravděpodobnost jejich spuštění ve srovnání se zářím ještě vzrostla a hlasování o jejich případném zahájení bude velmi těsné.

Například člen bankovní rady Kamil Janáček tento týden uvedl, že k zahájení případných devizových intervencí proti silné koruně je velmi opatrný. Obává se, že špatně zvolená strategie následného ukončení intervencí by mohla ekonomice způsobit šok.

Naopak viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík řekl, že intervence na devizovém trhu jsou stále velmi pravděpodobné. Od srpnového zveřejnění poslední prognózy potřeba dalšího uvolnění měnové politiky prý zesílila. Tomšík by prý osobně neváhal a už teď měnovou politiku uvolnil.

"Bankovní rada opět zůstane rozdělená v názoru na intervence. O jejich uskutečnění či neuskutečnění pravděpodobně rozhodne jediný hlas," uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek. Šance na spuštění intervencí je podle něj oproti září o něco větší, jelikož ČNB hodlá posunout níž svůj výhled inflace. Z něj vyplyne, že by úrokové sazby měly být proti skutečnosti níže o 0,75 procentního bodu. Bankovní rada totiž ve čtvrtek rovněž projedná a zveřejní novou makroekonomickou prognózu.

"Ve prospěch měnových intervencí hovoří stále se snižující inflace, ale na druhou stranu argumentem proti je fakt, že je velmi těžké odhadnout celkový dopad tohoto kroku na ekonomiku a také současný ekonomický vývoj, který ukazuje na pokračující oživení," upozornil analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka ovšem tuzemská ekonomika potřebuje další uvolnění měnové politiky. "V situaci, kdy v České republice reálně hrozí nulový či dokonce záporný růst spotřebitelských cen a světové hlavní centrální banky dolévají do svých ekonomik peníze o sto šest, se další uvolnění domácí měnové politiky jeví jako nevyhnutelné," uvedl.

Naopak podle analytika Home Credit Michala Kozuba je velkou otázkou samotná efektivita intervencí. "Protože ČNB už dlouhou dobu intervenuje slovně, daří se jí do určité míry kurz koruny korigovat. Nakolik by reálné zahájení intervencí pomohlo, není úplně jisté," uvedl.

Na posledním měnovém zasedání 26. září bankovní rada ponechala úrokové sazby na rekordním minimu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Měnového zasedání se tehdy zúčastnilo rovněž všech sedm členů rady. Pro sazby beze změny tehdy hlasovala bankovní rada jednomyslně. Rada rovněž hlasovala o možném zahájení devizových intervencí proti silné koruně. Tento krok ovšem neschválila.

Novák upozornil, že mezi zastánce intervencí patří guvernér ČNB Miroslav Singer, viceguvernér Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Lubomír Lízal. Naopak proti jsou viceguvernér Mojmír Hampl, člen bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK