Zisk Audi ve čtvrtletí kvůli investicím klesl o 18 procent

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ingolstadt (Německo) 4. listopadu (ČTK) - Německý výrobce luxusních vozů Audi prodal ve třetím čtvrtletí o téměř deset procent více aut, zisk se mu ale snížil o 18 procent na 954 milionů eur (asi 24,7 miliardy Kč). Mohly za to vyšší investice do nových závodů a produktů, na hospodaření má však negativní vliv i krize v Evropě a vývoj devizových kurzů. Audi je součástí skupiny Volkswagen, stejně jako například česká Škoda Auto.

Tržby klesly o více než sedm procent a dosáhly 11,7 miliardy eur (asi 302,4 miliardy Kč). Provozní zisk se snížil o 17 procent na 1,1 miliardy eur a zaostal i za nejnižším odhadem analytiků v anketě agentury Reuters, který činil 1,13 miliardy eur. Audi se na celkovém provozním zisku Volkswagenu podílí zhruba 40 procenty. Zisková marže, tedy podíl zisku na tržbách, klesla na 9,4 procenta a byla nejnižší od začátku roku.

Automobilce nicméně dál silně roste prodej. V září se dostal na nový rekord a od počátku letošního roku již automobilka prodala 1,18 milionu vozů. To je asi o osm procent více než před rokem. Agentura DPA ale upozornila, že více se prodávají modely, ze kterých má automobilka nižší zisk.

Audi v poslední době uskutečnilo nákladnou zahraniční expanzi, která by měla pomoci do konce desetiletí sesadit konkurenční BMW z pozice největšího prodejce luxusních aut na světě. Ještě do konce letošního roku má zahájit výrobu druhý závod Audi v Číně a téměř jednu miliardu eur investuje automobilka do nového závodu v Mexiku.

Audi současně potvrdila výhled na celý letošní rok. Celkem plánuje prodat 1,5 milionu vozů a tržby mají být o něco vyšší, než loni. V loňském roce činily 48,7 miliardy eur. Za devět měsíců letošního roku jsou ale tržby meziročně zatím o něco nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK