Prodej osobních aut v Číně v říjnu vzrostl o víc než 23 procent

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. listopadu (ČTK) - Prodej osobních aut v Číně se v říjnu ve srovnání s loňskem prudce zvýšil a vzrostl o téměř čtvrtinu. Oznámilo to dnes čínské sdružení automobilových výrobců CAAM. Údaje odráží oživení čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě. K vysokému růstu přispěl i nízký srovnávací základ z loňského roku, kdy prodej japonských aut v Číně poškodily protijaponské nálady v souvislosti s územním sporem obou zemí.

V říjnu se v Číně prodalo 1,605 milionu osobních aut, o 23,6 procenta víc než ve stejném období loni. Prodej motorových vozidel se meziročně zvýšil o 20,3 procent na téměř 1,933 milionu. Rostl tak rychleji než v září, kdy se zvýšil o téměř pětinu.

Za deset měsíců roku se prodej motorových vozidel, která zahrnují kromě osobních aut i těžké nákladní vozy, zvýšil o 13,5 procenta.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. CAAM odhaduje, že za celý letošní rok prodej všech motorových vozidel v zemi stoupne o sedm procent. Loni se zvýšil o 4,3 procenta. Důvodem bylo zpomalení ekonomiky a oslabení prodeje japonských aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK