EU slíbila mobilizovat prostředky proti nezaměstnanosti mladých

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. listopadu (ČTK) - Evropští partneři se dnes zavázali poskytnout v příštích dvou letech nejméně šest miliard eur (více než 162 miliard korun) na boj s nezaměstnaností mladých v zemích Evropské unie. Přijmout chtějí i další opatření, která mají pomoci mladým lidem zajistit práci. Konkrétní výsledky slibují v letech 2014 a 2015. Shodli se na tom na mezinárodní konferenci o zaměstnanosti mladých v EU, která se za účasti vrcholných představitelů unie konala v Paříži.

Cílem iniciativy nazvané Záruka pro mládež je to, aby každý mladý člověk měl možnost získat nějaké kvalitní zaměstnání, vzdělání, vyučení nebo stáž. Žádný mladý člověk by hlavně neměl zůstat dlouhodobě bez možnosti pracovat, citoval zpravodajský server 20minutes z prohlášení francouzského prezidenta Françoise Hollandea.

Peníze na programy ke snížení nezaměstnanosti mladých v oblastech, kde míra této nezaměstnanosti překračuje 25 procent, budou k dispozici už od 1. ledna 2014, řekl Hollande na závěrečné tiskovém konferenci. Je podle něj nutné jednat rychle, protože situace je vážná. Vyzval sociální a další partnery k solidaritě, aby se mladým nabízelo vzdělání a vyučení, které mají skutečnou naději na uplatnění v praxi.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznil, že tento projekt pro mladé občany EU se neuskuteční, pokud se do něj po boku unijních institucí aktivně nezapojí členské země. "Je to výzva zásadního významu. Je potřeba konkrétních a rychlých výsledků," řekl šéf komise. Za přítomnosti Hollandea a německé kancléřky Angely Merkelové také v této souvislosti řekl, že jsou nutné lepší podmínky pro mobilitu pracovních sil v rámci EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK