Investice do piva: sázka na jistotu

19.11.2013 | , ČSOB
STUDENT


Pivo je nejen náš nejoblíbenější nápoj, ale též zajímavá investiční komodita. Ukazuje to výnos zajištěných fondů KBC Click ČSOB Světových pivovarů 1 a 2, které svým investorům přinesly pětileté kumulované zhodnocení až 33 %. Fondy, jejichž prostřednictvím mohli Češi poprvé před pěti lety investovat do nejvýznamnějších světových výrobců piva, tak prokázaly atraktivitu „pivního“ tématu a potvrdily dlouhodobý zájem o zajištěné fondy.

V roce 2008 vsadila ČSOB na to, že „pivní portfolio“ dokáže dobře vzdorovat recesím a krizím a přišla jako první s fondy investujícími do světových pivovarů. Nyní se ukázalo, že to bylo dobré rozhodnutí. Svým investorům zajistil KBC Click ČSOB Světových pivovarů 1 pětileté kumulované zhodnocení ve výši 33 %, což představuje 5,25 % ročně. Kumulované zhodnocení u fondu KBC Click ČSOB Světových pivovarů 2 se očekává mezi 28 – 30 %, což by mělo pro klienta činit přibližně 4,5 % ročního zhodnocení.

Výnosy poháněla spotřeba na rozvojových trzích, zvláště pak v Asii a v Africe, což reflektuje nově vzniklou a sílící poptávku v těchto regionech. V portfoliu fondů jsme pak zohledňovali klíčové fúze v sektoru. Podstatné je, že pro investora do těchto fondů se právě volba investice fondového typu ukázala výhodnější, než kdyby investoval do amerických nebo evropských burzovních indexů,“ vysvětluje Václav Lepič, produktový manažer společnosti ČSOB Asset Managementu, a.s., investiční společnost.

Fondy Světových pivovarů 1 a 2 sdružují špičku pivovarnického průmyslu v čele se čtyřmi vůbec největšími skupinami na světě. Patří mezi ně například britsko-belgická skupina Anheuser-Bush-InBev či jihoafrický SabMiller, který kromě jiného ovládá se značkami Pillsner Urguell, Gambrinus, Radegast a Kozel přibližně 60 % českého trhu. Následují koncerny Heineken, Carlsberg, Molson Coors a řada dalších perspektivních pivovarů. Výnos fondů je v obou případech vázán na koš celkem 16 akcií.

Investiční klasici často zařazují pivovarnictví a pivní investiční téma do skupiny těch, které jsou obklopeny jistými pochybnostmi. My jsme však od počátku měli za to, že v Čechách pivu lidé věří jak po stránce investiční, tak v otázce spotřeby. Nakonec Češi přispívají malým dílkem i do zisku světových pivovarů,“ zdůvodňuje otevření fondů Aleš Prandstatter, investiční stratég ze společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: STUDENT