Řeckému OPAP klesl zisk o 61 procent, méně, než se čekalo

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. listopadu (ČTK) - Řecká monopolní sázková společnost OPAP vydělala ve třetím čtvrtletí 44,4 milionu eur (1,2 miliardy Kč). Oproti stejnému období loni je to pokles o 61 procent, analytici ale čekali, že výsledek bude horší. Pro řeckou společnost to jsou první čtvrtletní hospodářské výsledky od chvíle, kdy nad ní kontrolu převzala česko-řecká investiční skupina Emma Delta.

Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že čistý zisk za třetí čtvrtletí vykáže meziroční pokles v průměru o více než dvě třetiny na 37,5 milionu eur (zhruba miliarda Kč).

Společnost loni ve stejném období vydělala 113,6 milionu eur. Letošní výsledky nepříznivě ovlivňují nové daně, ale také pokles sázek v jihoevropské zemi, která se potýká s vleklou hospodářskou recesí.

Tržby společnosti se zvýšily o 0,7 procenta na 897,6 milionu eur. Je to první čtvrtletní nárůst za tři roky a zároveň podstatně lepší výsledek než odhady analytiků. Ti počítali s poklesem tržeb o zhruba šest procent.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě s akciemi na burze. Od řecké vlády má monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů.

Skupina Emma Delta, kterou vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem, dokončila převzetí kontrolního podílu v OPAP v říjnu. Za třetinový podíl zaplatila 652 milionů eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK