Odbory žádají prolomení limitů těžby, obce a ekologové protestují

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most/Ústí n.L. 27. listopadu (ČTK) - Hornické odbory dnes vyzvaly vládu k prolomení těžebních limitů. Na jejich straně je hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), premiér v demisi Jiří Rusnok i prezident Miloš Zeman. Odboráři i zmínění politici zdůvodňují prolomení hlavně zachováním asi 8000 pracovních míst. Naopak představitelé dotčených obcí na severu Čech a ekologové proti prolomení limitů protestovali v Ústí nad Labem. Obávají se zastavení rozvoje obcí a ničení životního prostředí.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Odbory ale na dnešní tiskové konferenci v Mostě vyzvaly vládu, aby co nejdříve usnesení zrušila. Zdůraznily, že pokud se limity neprolomí, ohrozí to až 8000 pracovních míst. "Mělo by to za následek další zvýšení nezaměstnanosti a na ni navázaných negativních jevů jako jsou trestná činnost, sociální nepokoje a růst extremistických nálad," řekl šéf hornických odborů Jan Sábel.

Pro prolomení se nedávno vyslovil premiér, který označil limity za "vyčpělé". "Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem. My se celou situací budeme zabývat včetně limitů," řekl minulý týden. Rusnokova slova vítá hejtman Bubeníček. "Jsme pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí, ale je všude stanoveno, že za podmínek, že se těžaři musí s obcemi vyrovnat, a v tu chvíli s tím obec musí souhlasit, nebude to žádné vyvlastňování," řekl dnes ČTK. Už v říjnu se za prolomení postavil i prezident Zeman kvůli zachování pracovních míst a snížení energetické závislosti ČR na jiných zemích.

O zrušení usilují především těžební firmy. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl v dubnu řekl, že prolomení limitů pro lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let a zaměstnat tisíce lidí. Firmám to ovšem přinese i velké zisky. Skupina Czech Coal, jejíž součástí Severní energetická donedávna byla, měla za loňský rok konsolidované tržby 9,9 miliardy korun.

Naopak na zachování limitů trvají zástupci obcí v blízkosti dolů a ekologové. Proti snahám prolomit územní limity těžby uhlí demonstrovala dnes v centru Ústí nad Labem asi stovka lidí, zpočátku jim oponoval podobný počet horníků, které na protiakci přivezly autobusy. Obě strany na sebe pískaly a troubily, oddělovala je rušná ulice. Účastníci protestu proti prolomení limitů, který uspořádali členové Strany zelených a Pirátské strany, nesli třeba transparent "Chceme tady žít, ne umírat", horníci přišli s heslem "Pohřběte limity, ne nás".

Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova. "Prolomením limitů nevznikne jediné pracovní místo navíc, naopak jich řada zanikne," řekl na dnešní demonstraci starosta Litvínova Milan Šťovíček. Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta by navíc s prolomením limitů nastala v obcích stavební uzávěra. "Limity chrání 24 vesnic a měst, nejen Horní Jiřetín a Černice. Je to jediný nástroj územního rozvoje tohoto území," řekl.

Impulsem k protestu bylo zmíněné vyjádření premiéra Rusnoka z minulého týdne, že se jeho vláda bude podle něj "vyčpělými" limity zabývat. To by uvítaly odbory, podle kterých by limity měla řešit nepolitická vláda. "Měla by rozhodnout systematicky o tom, co republika potřebuje," řekl ČTK šéf odborářů Sábel.

Podle pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by však o limitech měla rozhodnout až příští vláda, a ne Rusnokův kabinet, který nikdo nevolil a který nemá důvěru. Sám Sobotka se chce rozhodovat i podle toho, jestli příští vláda bude mít ambici rozšířit Jadernou elektrárnu Temelín. "Pokud by z nějakého důvodu k tomu rozšíření v Temelíně nedošlo, tak nepochybně potřeba další těžby uhlí bude ještě naléhavější, než je dnes," uvedl.

Mluvčí vlády Jana Jabůrková ČTK oznámila, že stanovisko premiéra Rusnoka zůstává stále stejné, ale prolomení limitů je primárně otázkou na ministerstvo průmyslu a obchodu, které musí vládě předložit příslušný materiál. Mluvčí ministerstva Jana Dronská sdělila, že se nepřipravuje žádný konkrétní materiál ohledně možného rušení limitů. "Vyhodnocujeme všechny aspekty tohoto případného kroku v kontextu hospodářské a ekonomické situace a rozvoje kraje," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK