Maďarský guvernér vyzval komisaře EU Rehna k rezignaci

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 28. listopadu (ČTK) - Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy dnes vyzval komisaře Evropské unie pro ekonomiku a měnu Olliho Rehna k rezignaci. Rehn je osobně zodpovědný za nezvládnuté řešení hospodářské krize v Evropské unii, řekl Matolcsy podle agentury Reuters.

"Pokud je pravda, že ekonomického obratu bylo možné dosáhnout neortodoxními opatřeními, strukturálními reformami a udržováním politické stability, a že krizové řízení v EU selhalo, pak je načase vyzvat komisaře EU Olliho Rehna k okamžité rezignaci," řekl Matolcsy na podnikatelské konferenci v Budapešti. Matolcsy se stal guvernérem banky v březnu a do této funkce přešel z místa ministra hospodářství ve vládě Viktora Orbána.

Matolcsy rovněž vyzval hlavní ratingové agentury k tomu, aby začaly co nejdříve hovořit s maďarskou vládou o zvýšení svých úvěrových ratingů země. Trojka velkých světových agentur hodnotí úvěrovou bonitu Maďarska i přes zřetelné oživování jeho ekonomiky stále ještě známkami ve spekulativní kategorii. Kvůli tom nemůže do maďarských dluhopisů investovat řada velkých zahraničních investičních společností a penzijních fondů.

Maďarsko dlouhodobě trpí vysokou zahraniční zadlužeností a je do značné míry závislé na důvěře zahraničních investorů. Agentury už několik let poukazují na to, že jejich důvěru mohou podkopat nestandardní ekonomická opatření, jimiž vláda získává rozpočtové příjmy, a snahy vlády ovládnout centrální banku, což kritizuje i Evropská komise a Evropská centrální banka.

Důvěra investorů v zemi se ale nezhroutila a Maďarsko letos získává na trzích dostatek peněz. Díky tomu mohlo během tohoto roku splatit zbylé úvěry Mezinárodnímu měnovému fondu a vymanit se zpod jeho kurately.

Ratingové agentury také ještě počátkem tohoto roku poukazovaly na neschopnost země oživit z poklesu. Od počátku roku ale maďarská ekonomika vykazuje po loňské celoroční recesi růst a ve třetím čtvrtletí jeho meziroční tempo dosáhlo 1,7 procenta. Hlavní ratingové agentury na výrazné zlepšení situace maďarské ekonomiky, k němuž přispívá i centrální banka uvolňováním měnové politiky, zatím žádnou změnou ratingů nereagovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK